Uppsala i Ekomatsligan

Varje år presenterar Ekomatcentrum årets Ekomatsliga för kommuner, regioner och landsting. 2022 presenterades ligan för 2021 och Uppsala kommun kvalade in på silvernivån, som innebär minst 50 % ekologiska inköp.

2022 Gruppbild-2 beskuren.jpgEfter två år av digitala diplomeringar var nu äntligen årets ekomatsliga fysisk! På plats i Stockholm träffades kommuner och regioner som kvalat in över 30 % ekologiska inköp. På agendan stod förutom diplomering även föreläsningar, mingel och utställningar av olika leverantörer.

Temat på årets ekomatsliga var "Hållbara måltider genom målsamverkan" och i år, när Ekomatscentrum fyller 25 år, hade landsbygdsministern och H.K.H prins Carl Philip bjudits in att dela ut diplomen.

I genomsnitt låg den ekologiska inköpsandelen i offentlig sektor på 38 % i hela landet 2021. Jämfört med året innan skedde ingen ökning av genomsnittet, men antal kommuner som nådde upp till det nationella målet på 60 % ekologiska inköp ökade från 5 till 8 kommuner.

2022 Uppsala kommun - beskuren.jpg

Av 240 kommuner som är med hamnade Uppsala kommun på en 9:e plats i ligan med sina 59 % (53 % fg år). Därmed fick vi diplom på silvernivån, som alla med inköp över 50 % eko får. Örebro hamnar med sina 71 % på en förstaplats och Malmö stad kom tvåa med sina 70 %. På tredjeplats kom förra årets vinnare, Lund, som sänkt sina ekoinköp från 75 % till 68 %.

Uppsala kommun har satt 100% som mål till år 2023. Måltidsservice mål för 2022 är att nå 62 % ekologiska livsmedelsinköp. 

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. 

Läs mer om Ekomatcentrum

Läs hela ekomatsrapporten

Uppdaterad: