Måltidsservice smakrika recept

Genom åren har många frågat efter våra recept och därför har vi nu valt att skapa en digital kokbok med efterfrågade recept som dessutom är klimatguidade. Kokboken är digital och tanken är att den kommer utökas löpande med flera recept.

Klimatguidade recept

WWFs One Planet Plate har satt en så kallad klimatbudget för mat. Denna klimatbudget visar hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska kunna nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning. Budgeten är 11 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per vecka – sedan är det upp till alla matlagare att kreativt välja vad ni vill fylla den med.

För en lunch eller middag blir det i snitt 0,5 kg CO2e per måltid.

Tre symboler kniv och gaffelkniv och gaffelkniv och gaffel
De recept som följer vår klimatbudget har tre kniv- och gafflar. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på max 0,5 kg per portion. 

Två symboler kniv och gaffelkniv och gaffel                                                                                        
Två kniv- och gafflar betyder att receptet är bättre ur klimatsynpunkt än genomsnitts svenskens måltid. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på mer än 0,5 men max 1,4 kg per portion.

En symbol kniv och gaffel
En kniv- och gaffel innebär att beroende på hur du äter idag och i övrigt kan detta recept vara ett steg i rätt riktning. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på mer än 1,4 men max 2,4 kg per portion.

Så här mycket koldioxidekvivalenter i kilo släpper ett kilo av följande livsmedel ut:
Livsmedel

 

Utvecklingsledare
Sandra Harbom
Uppdaterad:

Andra sidor under: Måltidsservice smakrika recept