Hållbara måltider

Den ekologiska andelen ökar

I februari 2014 tog Uppsala kommun beslut om att öka den ekologiska delen av de livsmedel som kommunen köper. Målet är att nå 100% ekologiska livsmedelsinköp till år 2023. Det gäller alla verksamheter som är finansierade av kommunen, inte bara kommunala skolor och förskolor, utan även privat och kommunal äldreomsorg. Målet är ett av åtta etappmål i Uppsala kommuns miljö- och klimatprogram.

Måltidsservice har genom moderna upphandlingar lyckats öka de ekologiska livsmedelsinköpen och låg år 2017 på 44%. Målet för 2018 var att ligga på 50% ekologiska livsmedelsinköp vid årets slut. Det nåddes nästan. 49,1% av inköpen var ekologiska 2018.

2019 låg målet på 50% ekologiska livsmedelsinköp och det nåddes med råge då 55,2% av inköpen var ekologiska. Målet för 2020 är 60%. Målet för 2021 ligger kvar på 60%. 

Ekologiska livsmedel

De ekologiska livsmedel som används i samtliga restauranger är bland andra mjölk, hårt bröd, kaffe, vissa grönsaker samt gula ärter till ärtsoppan. Många kök köper också in ekologiska bananer, även om det kan vara svåra att få tag på ibland. Fisken som tillagas och serveras i våra restauranger är i stort sett alltid MSC-märkt, vilket innebär att fisken fiskas på ett, för miljön, hållbart sätt. Även den färska nötfärsen vi använder är ekologisk. Pasta, ris, mjöl och tomatkross är exempel på andra ekologiska livsmedel som köps in.

Läs mer om det ekologiska målet

Växthusgasutsläppen ska minska

Måltidsservice mäter och följer upp livsmedlens och måltidernas klimatpåverkan i form av koldioxidekvivalenter, CO2e. Målet för 2020 var 1,7 kg CO2e per kg inköpt livsmedel och för 2021 är det 1,6 kg CO2e per kg inköpt livsmedel. Måltidsservice kan också mäta hur mycket växthusgasutsläpp varje måltid ger och kommer att kommunicera detta på gymnasiemenyerna från och med mitten av oktober. 

Minskad mängd plast

Uppsala kommun har ett mål att minska på mängden använd plast i verksamheterna. Måltidsservice har satt mål om att minska användningen av tre specifika plastprodukter. Användningen av plastfilm och plasthandskar ska minska i köken. 

Flera rätter att välja på

På Måltidsservice menyer finns alltid flera rätter att välja på.  Minst en rätt är alltid växtbaserad. Vissa dagar är alla rätterna vegetariska. Smakrika soppor, lasagne med linser samt pannkakor med hemkokt sylt hör till favoriterna.

Måltidsservice arbetar ständigt med att utveckla de växtbaserade rätterna och att hålla oss uppdaterade på nya vegetariska alternativ. Vi utlyser tävlingar bland medarbetarna där de bästa gröna recepten belönas med fina priser. Under 2020 fortsätter Måltidsservice samarbetet med kocken Paul Svensson för att hitta ännu mer inspiration i den växtbaserade matlagningen. 

Hållbar måltidsservice - ta hand om maten

Mätningar av hur mycket mat som slängs, matsvinnet, i våra restauranger är en ständigt aktuell fråga. Det är viktigt att vi tillsammans försöker minska på matsvinnet - och det kan vi, om vi hjälps åt!

Måltidsservice genomför regelbundet svinnmätningar i alla skolrestauranger och på flera förskolor. Vi mäter tallrikssvinn, produktionssvinn och förrådssvinn. Vi kallar projektet Hållbar måltidsservice - ta hand om maten.

Den gemensamma mätningen hösten 2020 visade att 22 gram/tallrik åker i soptunnan. Genomsnittet i Sverige ligger på 30 gram/portion och målet för höstens mätning var att komma under 20 g/portion. Målet nåddes alltså inte, men Uppsalas elever slänger mindre mat än den genomsnittliga eleven i Sverige. 

Laga från grunden

Måltidsservice ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden och så nära gästen som möjligt. Vi lagar alla soppor, såser, gratänger och grytor i våra kök. Vi kokar också egen sylt till pannkakorna och bakar mycket av brödet själva.

Grönsaker efter säsong

På salladsbordet finns många olika grönsaker att välja på och de är naturligtvis anpassade efter säsong. På hösten och vintern serverar vi mycket rotfrukter och när vi närmar oss sommaren serveras mer sallad, gurka och tomat.

Avtal med lokala leverantörer

Uppsala kommun har livsmedelsavtal med flera lokala leverantörer. Kött- och charkprodukter levereras från Andersson & Tillman, som är en lokal producent från Uppsala. Måltidsservice använder bara ekologisk nötfärs från Andersson & Tillman. Färskt bröd beställs från Sätrabagarn och färsk fisk från Stora Risten Fisk. 

Kycklingen i produktionen är färsk, svensk kyckling, som steks väl i våra kök.

Fisken, sillen och räkorna som tillagas och serveras i våra restauranger är i stort sett alltid MSC-märkta, vilket innebär att fisken fiskas på ett hållbart sätt från ett hållbart bestånd.

Vi använder svensk, ekologisk mjölk både i produktionen och till "drick-mjölk".

Kaffet som vi kokar i tex våra seniorrestauranger kommer från Lindvalls rosteri i Uppsala.

Webbaserad utbildning om mat och klimat

Uppsala kommun har tillsammans med bland andra Måltidsservice tagit fram en webbaserad utbildning om mat och klimat. I utbildningen får du lära dig vad som är skillnaden mellan miljö och klimat, hur du kan äta mer klimatsmart mat och hur komplex frågan är. Utbildningen tar 25 minuter att göra, är kostnadsfri och öppen för alla.

Webbutbildning mat och klimat

Uppdaterad: