Hållbara måltider

Den ekologiska andelen ökar

I februari 2014 tog Uppsala kommun beslut om att öka den ekologiska delen av de livsmedel som kommunen köper. Målet är att nå 100% ekologiska livsmedelsinköp till år 2023. Det gäller alla verksamheter som är finansierade av kommunen, inte bara kommunala skolor och förskolor, utan även privat och kommunal äldreomsorg. Målet är ett av åtta etappmål i Uppsala kommuns miljö- och klimatprogram.

Måltidsservice har genom moderna upphandlingar lyckats öka de ekologiska livsmedelsinköpen och låg år 2017 på 44%. Målet för 2018 var att ligga på 50% ekologiska livsmedelsinköp vid årets slut. Det nåddes nästan. 49,1% av inköpen var ekologiska 2018.

För 2019 kvarstår målet på 50% ekologiska livsmedelsinköp.

Ekologiska livsmedel

De ekologiska livsmedel som används i samtliga restauranger är bland andra mjölk, hårt bröd, kaffe, vissa grönsaker samt gula ärter till ärtsoppan. Många kök köper också in ekologiska bananer, även om det kan vara svåra att få tag på ibland. Fisken som tillagas och serveras i våra restauranger är i stort sett alltid msc-märkt, vilket innebär att fisken fiskas på ett, för miljön, hållbart sätt. Även den färska nötfärsen vi använder är ekologisk. Pasta, ris, mjöl och tomatkross är exempel på andra ekologiska livsmedel som köps in.

Läs mer om det ekologiska målet

Flera rätter att välja på

På Måltidsservice menyer finns alltid flera rätter att välja på.  Minst en rätt är alltid växtbaserad. Vissa dagar är alla rätterna vegetariska. Smakrika soppor, lasagne med linser samt pannkakor med hemkokt sylt hör till favoriterna.

Måltidsservice arbetar ständigt med att utveckla de växtbaserade rätterna och att hålla oss uppdaterade på nya vegetariska alternativ. Vi utlyser tävlingar bland medarbetarna där de bästa gröna recepten belönas med fina priser. Under 2019 fortsätter Måltidsservice samarbetet med kocken Paul Svensson för att hitta ännu mer inspiration i den gröna matlagningen.

Avtal med lokala leverantörer

Sedan sommaren 2018 har Uppsala kommun flera nya livsmedelsavtal och flera av dem är med lokala leverantörer. Kött- och charkprodukter levereras från Andersson & Tillman, som är en lokal producent från Uppsala. Måltidsservice använder bara ekologisk nötfärs från Andersson & Tillman.

Kycklingen i produktionen är färsk, svensk kyckling, som steks väl i våra kök.

Fisken, sillen och räkorna som tillagas och serveras i våra restauranger är i stort sett alltid MSC-märkt, vilket innebär att fisken fiskas på ett hållbart sätt från ett hållbart bestånd.

Vi använder svensk, ekologisk mjölk både i produktionen och till "drick-mjölk".

Kaffet som vi kokar i tex våra seniorrestauranger kommer från Lindvalls rosteri i Uppsala.

Hållbar måltidsservice - ta hand om maten

Mätningar av hur mycket mat som slängs, matsvinnet, i våra restauranger är en ständigt aktuell fråga. Det är viktigt att vi tillsammans försöker minska på matsvinnet - och det kan vi, om vi hjälps åt!

Måltidsservice genomför regelbundet svinnmätningar i alla skolrestauranger och på flera förskolor. Vi mäter tallrikssvinn, produktionssvinn och förrådssvinn. Vi kallar projektet Hållbar måltidsservice - ta hand om maten.

Hur mycket mat slängs egentligen?

Den gemensamma mätningen våren 2019 visade att 22,3 gram/tallrik åker i soptunnan. Genomsnittet i Sverige ligger på 30 gram/portion och målet för vårens mätning var att komma under 20 g/portion. Målet nåddes alltså inte, men Uppsalas elever slänger mindre mat än den genomsnittliga eleven i Sverige.

Laga från grunden

Måltidsservice ambition är att laga så mycket mat som möjligt från grunden och så nära gästen som möjligt. Vi lagar alla soppor, såser, gratänger och grytor i våra kök. Vi kokar också egen sylt till pannkakorna och bakar mycket av brödet själva.

Grönsaker efter säsong

På salladsbordet finns många olika grönsaker att välja på och de är naturligtvis anpassade efter säsong. På hösten och vintern serverar vi mycket rotfrukter och när vi närmar oss sommaren serveras tex mer sallad och tomat.

Menyerna anpassar vi efter årets högtider och tillgång på livsmedel.

Kontakta oss

För att du ska få snabbast tänkbara service är det lättast att kontakta ansvarig person direkt, men är du osäker på var du ska vända dig, kan du skriva till vår gemensamma e-post.

Till kontaktsidan

maltidsservice@uppsala.se

Behöver du komma i kontakt med ett visst kök är det lättast att ringa kommunens växel och be att bli kopplad, 018 727 00 00.

Uppdaterad: