Uppsala i Ekomatsligan

Uppsala kommun kvalade in på Ekomatcentrums Ekomatsliga även 2020.

Diplom120 personer deltog i år på Ekomatcentrums digitala ekomatsliga. På webbinariet summerades 2019 års ekologiska siffror och de kommuner, regioner och statliga myndigheter som arbetat bra med de ekologiska inköpen premierades. 

39% av inköpen i offentlig sektor var ekologiska 2019. Uppsala kommun ligger långt över genomsnittet. Det nationella målet är 60% till 2030. Offentlig sektor behöver alltså öka 2%-enheter varje år för att nå målet.

Uppsala hamnar på 51% och får i år silvermärket i ligan. Lund hamnar med sina 83% på en förstaplats. Malmö stad kommer tvåa och Örebro kommun trea. Lund vinner även svekomatspriset för sina 55% inköpta ekologiska och svenska livsmedel.

Intresset för ekologiskt minskar dock i landet. CO2, svenskt, sveko, lokalt, svinn, KRAV och  etiskt märkta livsmedel intresserar istället. Men Ekomatcentrum betonar vikten av att fortsätta arbetet med att öka de ekologiska inköpen och behålla de mål som satts.

Sju kommuner i Sverige hamnar över 60% eko, Lund, Malmö, Örebro, Borlänge, Södertälje, Trosa och Vellinge. 

Uppsala kommun har satt 100% som mål till år 2023. 2020 har Måltidsservice som mål att nå 60% ekologiska livsmedelsinköp. 

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. 

Läs mer om Ekomatcentrum

Läs hela ekomatsrapporten

Uppdaterad: