Aktivt arbete med att minska svinnet

Måltidsservice arbetar aktivt med att minska på matsvinnet.

SoptunnaHållbar måltidsservice heter Måltidsservice´s projekt att minska på matsvinnet. Vi mäter både förrådssvinn, produktionssvinn samt skrap från tallrikarna. Gemensamma mätningar görs regelbundet flera gånger per år och nu planerar vi för att utöka antal mätningar.

Vid senaste mätningen framkom att 30 gram per portion kastas av produktionssvinnet. Det är glädjande nog en säkning med flera gram sedan mätningen innan. De kök som har den högsta siffran sätter upp en plan för att ytterligare minska på andelen kastad mat.

I planen ingår till exempel att laga maten mer i omgångar för att inte laga för mycket mat från början. Det kan också handla om att lägga upp färdig mat och sallad i mindre skålar för att slippa kasta mat som stått iserveringen. Att förbereda maträtter utan att "lägga ihop dem" kan också vara ett led i att minska på svinnet.

Efter framtagen plan görs mätningar igen och förhoppningsvis gör nya rutiner att mindre mat hamnar i soptunnan. 

13 november 2017