Grundrecept vitt matbröd med exempel på olika smaksättningar

brödDu behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör el 0,5 dl olja
  • 2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl(varav ca 1 dl till utbakning)

Exempel på smaksättning (1 dl)

  • råa finrivna rotfrukter
  • kokta linser
  • bär
  • rivet äpple
  • havregrynsgröt
  • salladsost
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • majs
  • frön
  • torkad frukt
  • kokt riven potatis
  • keso
  • hackad spenat

Mjölmängden kan behövas justeras om smaksättning tillsätts 

Gör så här

Blanda vatten och smör och värm till 37 grader(fingertoppsvarmt). Smula ner jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen har löst sig och blanda sedan i resten av degspadet. Tillsätt mjöl, salt och eventuell smaksättning och blanda sedan i maskin drygt 5 minuter eller tills degen har blivit smidig. Degen skall vara ganska lös och kletig. Jäs under duk i rumstemperatur ca 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bord. Forma till önskad form till exempel limpor. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i 40 min i rumstemperatur.
Förvärm ugnen till 200 grader och ställ en ugnssäker form med lite vatten i botten på ugnen. Pensla brödet med kallt vatten. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 min. Låt brödet svalna på galler utan duk.

Ett tips är att om du till exempel har soppa över från gårdagens middag kan du byta ut vätskan i brödet mot soppa. Har du i potatis- och purjolökssoppa blir det ett potatis- och lök bröd, medan har du i tomatsoppa över blir det ett tomatbröd.
Att baka eget bröd är ett utmärkt sätt att ta vara på rester!

Uppdaterad: