Grundrecept vitt matbröd med exempel på olika smaksättningar
Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 50 g smör el 0,5 dl olja
- 2 tsk salt
- 14 dl vetemjöl(varav ca 1 dl till utbakning)
Exempel på smaksättning (1 dl)
- råa finrivna rotfrukter
- kokta linser
- bär
- rivet äpple
- havregrynsgröt
- salladsost
- soltorkade tomater
- oliver
- majs
- frön
- torkad frukt
- kokt riven potatis
- keso
- hackad spenat
Mjölmängden kan behövas justeras om smaksättning tillsätts
Gör så här
Blanda vatten och smör och värm till 37 grader(fingertoppsvarmt). Smula ner jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen har löst sig och blanda sedan i resten av degspadet. Tillsätt mjöl, salt och eventuell smaksättning och blanda sedan i maskin drygt 5 minuter eller tills degen har blivit smidig. Degen skall vara ganska lös och kletig. Jäs under duk i rumstemperatur ca 30 minuter.
Knåda degen på mjölat bord. Forma till önskad form till exempel limpor. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i 40 min i rumstemperatur.
Förvärm ugnen till 200 grader och ställ en ugnssäker form med lite vatten i botten på ugnen. Pensla brödet med kallt vatten. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 min. Låt brödet svalna på galler utan duk.
Ett tips är att om du till exempel har soppa över från gårdagens middag kan du byta ut vätskan i brödet mot soppa. Har du i potatis- och purjolökssoppa blir det ett potatis- och lök bröd, medan har du i tomatsoppa över blir det ett tomatbröd.
Att baka eget bröd är ett utmärkt sätt att ta vara på rester!