Rårisbiff med paprikasås och klyftpotatis

Rårisbiffar.jpg4        Symbol2, nytt förslag.png  

Du behöver

Klyftpotatis

  • 900 g potatis
  • olja
  • salt 

Rårisbiff 

  • 2 dl okokt råris
  • 1 dl ströbröd
  • 3 ägg
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl mellanmjölk
  • salt, svartpeppar
  • flytande margarin

Paprikasås 

  • 60 g röd paprika
  • 60 g morot
  • 1/2 dl hackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • 0,5 dl mellanmjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk matlagningsvin
  • ca 1 msk majsstärkelse
  • en nypa strösocker
  • cayennepeppar efter smak 
  • salt
  • 0,5 st grönsaksbuljong

Gör så här 

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Sprid ut på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 min, tills potatisen är mjuk och har fått färg. 

Koka riset enligt anvisningar på paketet och blanda det avsvalnade riset med ströbröd, ägg, ost, mjölk och kryddor. Om smeten är lös tillsätt potatismjöl. Konsistensen ska vara kompakt. Forma biffar och stek i flytande margarin. 

Hacka paprika, lök och vitlök. Grovriv morötter. Fräs lök och vitlök i olja, tillsätt morot och paprika och fräs en liten stund till. Tillsätt mjölk, grädde och matlagningsvin. Red såsen med majsstärkelse. Smaka av med kryddor, salt och buljong. 

Tips! Prova att byta råriset i biffarna mot svenskt havreris. Biffarna kan smaksättas med tex vitlök eller örter. 

Uppdaterad: