Frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar kring mat och måltider i våra restauranger.

barn som räcker upp handen i klassrumHur ser riktlinjerna ut för förskoleluncherna?

Måltidsservice följer i stort Livsmedelsverkets riktlinjer. Vi tar naturligtvis också hänsyn till vad beställaren önskar och de politiska besluten i kommunen. Mycket fokus ligger nu på att öka den ekologiska andelen livsmedel och att införa fler växtbaserade måltider. 

Vilka krav har Uppsala ställt i sina upphandlingar av livsmedel?

I de senaste livsmedelsupphandlingarna ställdes höga krav på allt ifrån djuromsorg till transport och förpackningar. Kraven i upphandlingen av kött och chark var mycket höga. Uppsala kommun har delat upp livsmedelsupphandlingarna i flera olika upphandlingar.

Vilka leverantörer levererar mat till Uppsala kommun?

Menigo är vår huvudgrossist. De levererar kolonialvaror, frysta varor, mejeriprodukter och färska frukter och grönsaker. Andersson&Tillman levererar färskt kött, nötfärs och charkprodukter. Stora Risten Fisk är leverantör av färsk fisk och Sätrabagarn levererar färskt bröd. Spendrups är vår leverantör av dryck.

Varifrån kommer livsmedlen?

Vi serverar svensk kyckling. Kött och charkprodukter levereras av Andersson&Tillman och mjölken är svensk. Fisken är nästan uteslutande MSC-märkt, vilket innebär att den kommer från ett hållbart fiske.

Hur arbetar kommunen med närproducerad mat?

I en offentlig upphandling kan kravet på "svenskt" eller "närproducerat" aldrig ställas. Däremot kan krav på tex kvalitet och djurfärd ställas. Måltidsservice har ett nära samarbete med några lokala leverantörer idag och bjöd inför senaste livsmedelsupphandlingarna in lokala leverantörer för dialog.

Hur näringsberäknas maten?

Vi näringsberäknar alla måltider i måltidsplaneringssystemet Mashie och garanterar tex att 30% av dagens energi ska komma från lunchen i skolan. Vi tittar också på hur mycket vitaminer, tex D-vitamin, och mineraler, tex järn, det är i måltiderna. Fettsammansättningen och fördelningen mellan energigivarna kontrolleras också. Vi gör regelbunda analyser på vissa måltider för att se att beräkningarna stämmer överens med verkligheten.

Vad finns det för näring i en pannkakslunch?

Pannkakor och potatisbullar uppfyller rekommendationerna för både energi, kolhydrater, fett och protein när det serveras tillsammans med sallad, mjölk, bröd och smörgåsfett.

Kontakt

Frågor

Har du frågor till Måltidsservice är det lättast att du skriver till vår gemensamma e-post.

Till kontaktsidan

maltidsservice@uppsala.se

Behöver du komma i kontakt med ett visst kök är det lättast att ringa kommunens växel och be att bli kopplad, 018 727 00 00.

Synpunkter

Synpunkter är värdefulla för oss och bidrar till att utveckla vår verksamhet. 

Lämna dina synpunkter på kommunens gemensamma sida Synpunkter och klagomål

Uppdaterad: