Vit cholkladmousse med hjortroncoulis och mandelflarn

Desserten till nobelmenyn 2021 för äldreomsorgen, detta år signerad tv-kocken Lotta Lundgren

vit chokladmousse redigerad.JPG

Portionsstorlek50.jpg6

 Du behöver

Till chokladmoussen:

  • 120 g vit choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl turkisk yoghurt

Till hjortronsåsen:

  • 170 g hjortron
  • 3/4 dl strösocker
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 dl apelsinjuice

Till mandelflarnen, en sats (räcker till mer än 6 pers):

  • 1 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl mandelspån
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • bittermandel (riven eller arom)
  • 2 krm salt

Gör så här

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Vispa under tiden grädden och vänd ned i turkisk yoghurt. Häll tillsist i den smälta chokladen i gräddblandningen och vispa tills det har blivit fluffigt.

Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Tillsätt hjortron och mixa slätt. Passera genom finmaskig sil och späd med apelsinjuice. 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i de torra ingredienserna i sockerblandningen och tillsist det smälta smöret. Rör om med gaffel tills allt är blandat.
Lägg bakplåtspapper på plåt och klicka ut smeten i små högar i storlek av en valnöt. Klicka ej för tätt, de flyter ut rejält i ugnen.
Grädda i 7-9 minuter. De ska få färg men inte brännas. Låt svalna.
Om de har flutit ihop, se till att skära itu dem innan de svalnat.

Servera moussen i skålar och toppa med hjortronsåsen samt havreflarn. Smaklig måltid!

Uppdaterad: