Ugnsstekt lax med saffranskryddad vitvinssås och stekt potatis

Varmrätten till 2021 års nobelmeny för äldreomsorgen, detta år signerad tv-kocken Lotta Lundgren.

nobellax 2021 redigerad2.JPG

4      Symbol2, nytt förslag.png    

Du behöver

  • 750 g laxfilé
  • salt, svartpeppar
  • 500 g kulpotatis/delikatesspotatis

Saffranskryddad vitvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 2,5 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk konc kycklingfond
  • 1/2 ekologisk apelsin (zest och saft)
  • 0,25 g saffran

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är klar. 
Skölj potatisen, men behåll gärna skalet. Skär potatisen i halvor och lägg även den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min eller tills potatisen är genomstekt och fått lite färg.

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en kastrull (spara 1 msk smör till senare). När löken är mjuk, ha i mjölet och rör om så att inga klumpar finns kvar. Ha sedan i vin, vatten och fond. Mortla saffranet så att det är helt slätt och ha sedan i det. Låt sjuda ca 20 min på medelvärme.

Sila bort löken.  Rör i grädden och låt sjuda i några minuter till. Ha sedan i apelsinzest och -saft och rör om. Ha i en klick smör på slutet för att få en fin glans på såsen. 

Servera gärna med haricot verts eller nykokt broccoli! Smaklig måltid!

Uppdaterad: