Ugnsstekt lax med saffranskryddad vitvinssås och stekt potatis
Varmrätten till 2021 års nobelmeny för äldreomsorgen, detta år signerad tv-kocken Lotta Lundgren.
4
Du behöver
- 750 g laxfilé
- salt, svartpeppar
- 500 g kulpotatis/delikatesspotatis
Saffranskryddad vitvinssås:
- 1 schalottenlök
- 2,5 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl vitt vin
- 1,5 dl vatten
- 1,5 msk konc kycklingfond
- 1/2 ekologisk apelsin (zest och saft)
- 0,25 g saffran
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är klar.
Skölj potatisen, men behåll gärna skalet. Skär potatisen i halvor och lägg även den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 min eller tills potatisen är genomstekt och fått lite färg.
Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en kastrull (spara 1 msk smör till senare). När löken är mjuk, ha i mjölet och rör om så att inga klumpar finns kvar. Ha sedan i vin, vatten och fond. Mortla saffranet så att det är helt slätt och ha sedan i det. Låt sjuda ca 20 min på medelvärme.
Sila bort löken. Rör i grädden och låt sjuda i några minuter till. Ha sedan i apelsinzest och -saft och rör om. Ha i en klick smör på slutet för att få en fin glans på såsen.
Servera gärna med haricot verts eller nykokt broccoli! Smaklig måltid!