Jordärtskockssoppa och brödpinnar med smak av västerbottenost

jordärtskockssoppa med brödpinne.jpg

4       Symbol3, nytt förslag.png  

Du behöver

  • 300 g jordärtskockor 
  • 100 g potatis
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 3/4 dl vitt vin
  • 3/4 dl matlagningsgrädde
  • pressad citron
  • salt, svartpeppar

Brödpinnar:

  • Smördeg, kyld på rulle
  • 1 ägg
  • lite vetemjöl
  • västerbottenost, riven

Gör så här

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull.
Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärning. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka.
Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen på mjölat bakbord till ca 20x20 cm storlek. 
Skär smördegen i 8 remsor, ca 1 cm breda. Pensla remsorna med uppvispat ägg. Strö över västerbottenost och snurra smördegsremsorna några varv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter.

Servera soppan med nygräddade brödpinnar. Smaklig måltid!

Uppdaterad: