Måltiderna i grundskolan

Att laga maten och servera den med glädje och stolthet, att erbjuda en varierad, smakrik och hållbar meny i kombination med höga krav på råvaror är en del av vårt framgångsrecept.

Elever som äter lunch

"Vad blir det för mat?" I vår folder om måltiderna hittar du mer information om maten och hur vi arbetar.

Läs vår folder om måltiderna på skolan (PDF, 818 KB)

Vi lagar varierad mat från grunden

Vi lagar mycket av maten från grunden i våra kök. Bland annat soppor, gratänger, grytor och olika biffar. Vi kokar dessutom egen sylt och bakar mycket av brödet själva. Många av våra ambitiösa kockar är även med och utvecklar recept och ger förslag på nya maträtter. Självklart utgår vi från livsmedels­verkets rekommendationer om bra måltider för barn i skolan när vi planerar maten.

Livsmedelsverkets rekommendationer om bra måltider i skolan

På menyerna finns flera maträtter att välja på. Minst en rätt är växtbaserad. Vissa dagar är alla rätter vegetariska. 

Våra menyer rymmer såväl kända och traditionella maträtter som nya spännande smaker. För att öka intresset för att våga smaka något nytt erbjuder vi bland annat smakskedar vid serveringen.

Som matgäst får du gärna tycka till. Vi arbetar med matråd och gästenkäter i olika årskurser för att utveckla oss och skapa trivsel kring måltiderna.

Lunch och mellanmål

Måltidsservice lagar lunchen så nära gästen som möjligt. En fastställd meny hittar du på hemsidan och i Mashie-appen. Rekommenderade menyer för mellanmål och utflykter finns, men anpassas efter förutsättningar och önskemål. 

Lunchmeny

Mellanmålsmeny

Vid högtidligare och speciella tillfällen kommer köket och skolan tillsammans överens om vad som ska serveras.

Klimatsmarta val

Maten ska gynna både hälsan och planeten. Det kräver medvetna val, ekologiska och Fairtrade-märkta livsmedel samt fler lokala leverantörer. År 2023 ska 100 procent av kommunens livsmedelsinköp vara ekologiska.

Våra salladsbord rymmer många olika grönsaker att välja på och de är anpassade efter säsong. På hösten och vintern serverar vi mycket rotfrukter och när vi närmar oss som­maren serveras mer sallad och tomat.

Vi har minskat på köttet och ökat mängden grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Att minska andelen nötkött till fördel för exempelvis kyckling och grönsaker gynnar klimatet.

Vi har flera lokala leverantörer och vi ställer höga krav på djurskyddet. Köttet kommer från den lokala kött-och charkleverantören och vi väljer färsk, svensk kyckling. För att minska risken för utfiskning väljer vi fisk från hållbara bestånd.

Läs mer om klimatsmarta måltider

Minskat matsvinn

Varje dag slängs mat som krävt både tid, pengar och resurser för att lagerhålla, producera, transportera och tillaga. Genom att mäta matsvinnet och erbjuda smakprov samt en trevlig måltidsmiljö jobbar vi för att minska matsvinnet.

Kontakt

Har du frågor om måltiderna är du välkommen att kontakta oss.

Till kontaktsidan 

Uppdaterad: