101-åringen som åt lunch i Västra Stenhagen

Bengt är 101 år. Han äter ofta lunch på seniorrestaurangen i Västra Stenhagen. Vi träffade honom för en intervju.

Bild på Bengt- Man måste äta med måtta och röra på sig! Det säger Bengt, 101 år, som bor i Stenhagen. Han går ofta till restaurangen på Bildnings- och Kulturcentrum för att äta lunch tillsammans med sin kompis Gunnar. Idag äter de köttgryta med vetekorn.

- Det smakar jättegott! Det här är den bästa seniorrestaurangen, säger Bengt, som har bott i Stenhagen sedan 1991. Här får man jättegod mat, något litet sött till kaffet och ibland är det underhållning till lunchen också. I buffén finns det mycket mat att välja på och jag kommer inte på någonting som skulle kunna göras bättre i restaurangen. 20 kronor betalar jag gärna bara för det trevliga sällskapet!

Klockan 13.30 kommer barnen på skolan för att äta mellanmål. Då kopplar Bengt bort hörapparaten, så blir det inte så högljutt. När Bengt var barn gick han i byskola. Då gick man hem från skolan och åt lunch, eller så hade man med sig termos med dryck och en smörgås. Nu lagar han en del mat hemma. Fiskgratäng och köttfärssås är två av favoriterna.

- Jag lagar mycket och fryser ner. Sedan är det bara att tina upp och värma. Pannkakor lagar jag ibland också. Då har jag en liten stekpanna som jag använder. 3 stycken pannkakor blir det av en sats och det är lagom.

Vilka är dina knep för att bli så gammal och samtidigt vara så pigg?

- Det gäller att hålla måttet, så att man inte blir bredare än man är lång! säger Bengt med ett skratt. Jag rör på mig mycket och håller mig aktiv. På måndagar går jag på gymmet. Stavgång gillar jag också. Sedan fikar jag tillsammans med vänner varje onsdag. Jag har också gått på datakurs tillsammans med Gunnar. Varje morgon dricker jag en kopp te, som jag blandat själv.

- Nu ska jag ta en kopp kaffe och en pannkaka. Det är ju ändå torsdag!

Tack Bengt och Gunnar för en mycket energigivande och trevlig lunch! Vi önskar er fortsatt varmt välkomna till restaurangen i Bildnings- och Kulturcentrum! 

20 januari 2017