45% eko i Uppsala kommun
Stämningen var hög när Ekomatcentrum delade ut diplom till Ekomatsligans alla vinnare den 22 maj i Stockholm. Uppsala kommun tog emot diplom för att ha nått 45% ekologiska livsmedelsinköp.
Andelen ekologiska livsmedelsinköp fortsätter att öka inom den offentliga gastronomin i Sverige. 2018 års siffror visar att 38% var ekologiska inköp i offentlig sektor. Om utvecklingen fortsätter i samma takt framöver kommer offentlig verksamhet med stor sannorlikhet att nå det nationella målet på 60% eko till år 2030. Uppsala ska nå 100% ekologiska livsmedelsinköp år 2023.
Fyra kommuner toppar årets liga med över 60% ekologiska inköp vardera. Lunds kommun vann årets ekomatsliga med 82% ekologiskt. På andra plats kom Vellinge kommun. Uppsala kommun landade på 45% ekologiskt efter 2018.
Ekomatcentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. Ekomatcentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.
Varje år delar Ekomatcentrum ut diplom till kommuner och regioner som nått en viss ekologisk procent. I år var det kocken Ulrika Brydling och kocken Rune Kalf Hansen som delade ut diplom. Från Uppsala deltog Liselott Wärngren, Jessica Åberg, Danya Holmgren och Malin Holfve.