Dags att börja julbaka?

Redan nu kan du förbereda dig inför julen genom att baka. Ta del av Marias recept.

SyltkakorMaria Pettersson arbetar som kock på Fyrisskolan. På skolan lagar hon tillsammans med sina kollegor flera tusen portioner mat varje dag. Ibland hittar de tid att baka till sina gäster.

Här delar Maria med sig av ett av sin kakrecept. Prova att laga hjärtformade syltkakor. Det blir ca 35 stycken.                                

 Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 4,5 dl vetemjöl
  • ca 2 dl sylt/marmelad/lemoncurd
  • florsocker/choklad

Arbetsgång

Blanda alla ingredienser förutom sylt och florsocker till en deg. Använd matberedare eller blanda för hand.

Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 min.

Rulla små bollar av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Gör en grop i varje boll och fyll med 1 tsk sylt.

Grädda på 175 grader i ugn i 10 minuter. 

Du kan också göra hjärtformade kakor. 

Kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock platta. Stansa ur hjärtan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Stansa sedan ur ett mindre hjärta i hälften av kakorna och lägg dom ovanpå de hela kakorna.

Fyll håligheten med valfri sylt. Vi rekommenderar att man använder spritspåse till detta.

Baka i 175 grader ugn i 10 minuter.

Låt svalna. Garnera sedan med florsocker eller smält choklad.

Lycka till!

19 november 2020