Uppsala kommun deltar i Ekomatsligan 2022

Uppsala kommun hade representanter från Måltidsservice på plats för att ta emot diplom i årets Ekomatsliga.

Ekomatsligan.jpgAndelen ekologiska livsmedelsinköp inom offentlig sektor har ökat kraftigt sen mätningarna startade i början av 2000-talet, men de senaste två åren har utvecklingen stått stilla. 2021 års siffror visar att 38% av inköpen var ekologiska i offentlig sektor. Det nationella målet är att nå 60 % ekologiska inköp till år 2030.

Åtta kommuner har redan idag nått det nationella målet och av dem hamnar Örebro kommun, Malmö stad och Lunds kommun på 1:a, 2:a resp. 3:e-platsen. Deras ekologiska inköp var 71 %, 70 % resp. 68 %.

Uppsala kommun landade på 59 % ekologiskt och kom därmed på en 9:e plats i ligan.

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. Ekomatcentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.

Varje år delar Ekomatcentrum ut diplom till kommuner och regioner som nått en viss ekologisk procent. I år var det jordbruksministerns statssekreterare Oskar Magnusson och H.K.H. prins Carl Philip som delade ut diplomen. Från Uppsala deltog Ewelyn Ericsson, Sofia Treekrem-Runge och Marielle Lindblom.

Läs en sammanfattning av årets ekomatsliga samt rapporten här

19 maj 2022