Ellen Fries gymnasium öppnar

I och med skolstarten för hösten öppnar ett nytt gymnasium i Uppsala. Måltidsservice serverar luncher på den nya skolan.

 

När höstterminen startar öppnar Ellen Fries gymnasium i Uppsala. På skolan kommer det att gå ungefär 400 elever och Måltidsservice driver restaurangen. Sammanlagt kommer ungefär 600 portioner att lagas, eftersom 200 elever från Estetiska gymnasiet även kommer att äta i restaurangen.

Ellen Fries var en stark pionjär som levde under andra hälften av 1800-talet. Hon växte upp i Stockholm och var en av de första kvinnorna som tog studentexamen. Några år senare kom hon till Uppsala och studerade historia, nordiska språk och statskunskap på universitetet. 1883 var Ellen Fries den första kvinnan som disputerade i Norden, när hon blev doktor i historia vid Uppsala universitet.

Ellen Fries kämpade mot den tidens starka fördomar mot kvinnas rättigheter och akademiska yrkesarbete. Hon mötte motstånd och fick arbeta hårt för mycket som vi ser som självklart i dag. 

- Vi har funderat på att döpa restaurangen till Ellen Fries gröna port. På den tiden Ellen levde kallade man restauranger för portar och en grön port går i linje med hur vi arbetar, säger kökschef Jelica Bosnjak. Vi kommer att servera mycket växtbaserat, ekologiskt och hållbart.

I köket på Ellen Fries gymnasium arbetar Catharina, Jenny, Rut och Per. Kockarna ser fram emot att hälsa alla elever välkomna i restaurangen, för att servera dem riktigt god mat i en trevlig miljö!

- Första veckan kommer vi att servera många rätter med hög igenkänningsfaktor, korv och mos, köttbullar och pasta, chicken fajita, kikärtsbiffar. Senare under terminen ger vi utrymme för nya smaker och mer variation. Flera av rätterna som var med och tävlade i SkolmatsGastro tidigare i år dyker till exempel upp på menyn.

- Vi kommer att baka färskt bröd varje dag och under hösten blir det också en del temadagar, fortsätter Jelica. 

Varmt välkomna och smaklig måltid!

Läs mer om Ellen Fries gymnasium och måltiderna där

Se hela gymnasiemenyn för hösten

14 augusti 2020