En hållbar eftermiddag

Medarbetare i Måltidsservice bjöds på en hållbar eftermiddag som handlade om matens klimatpåverkan, ekologiska livsmedel och svinn.

Måltidsservice köper 33% ekologiska livsmedel. Vi måste minska på svinnet och hur mycket påverkar de olika livsmedlen miljön egentligen?

Medarbetare i Måltidsservice deltog den 4 oktober i En hållbar eftermiddag. Britta Florén är miljöexpert och arbetar på SP Food and Bioscience. Hon förläste om de olika livsmedlens klimatpåverkan och hur man kan tänka för att minska på de animaliska proteinet i våra måltider. 

Nötkött lämnar ett stort avtryck i miljön (den färgglada stapeln på bilden) medan tex fisk är betydligt skonsammare för jorden (den blå stapeln). Vad i mjölkproduktionen är det som påverkar miljön mest? Och vilken fisk ska vi välja? 

Medarbetare i Måltidsservice tipsade också varann om hur vi kan samarbeta med våra uppdragsgivare för att minska på matsvinnet.

Efter augusti månad ligger Måltidsservice på 33% ekologiska livsmedelsinköp. Samtliga medarbetare är övertygade om att vi kommer nå målet på 35% vid årets slut.

Kockar och köksansvariga fick svar på många frågor och arbetar vidare med hållbara måltider på våra skolor och i våra seniorkök.

6 oktober 2016