Grattis Lag Gränby!

Juryn för SkolmatsGastro är enig. Uppsala har ett lag med i finalen!

Emeli Ek och Nathalie Lindmark BonnevierLag Gränby från Gränbyskolans restaurang har tagit sig vidare till finalen i tävlingen SkolmatsGastro och är därmed topp 5 i SM i skolmat.

Vartannat år sedan 2008 har Sveriges vassaste skolkockar möts för att delta i tävlingen SkolmatsGastro, som också brukar kallas SM i skolmat. SkolmatsGastro arrangeras av Lantmännen och i år har Uppsala ett lag med i finalen!  Till tävlingens final går fem tävlande lag, tre skolkockar i varje. Skolkockarna ska inte bara laga god mat, de ska också klara närings- och kostnadsberäkningar samt tillaga maten på tid inför en sittande jury. Rätterna får kosta högst 12 kr och ska vara näringsberäknade och fotograferade. 

Måltidsservice i Uppsala kommun lämnade i år in tre tävlingsbidrag. Domarringens restaurang, Rosendalsgymnasiets restaurang och Gränbyskolans restaurang var med och bidrog med tre rätter var. Och nu gratulerar vi Lag Gränby och önskar dem all lycka till i finalen, som går av stapeln under mars och april. Lag Gränby , som består av Jakob Andersson, Emelie Ek och Nathalie Lindmark Bonnevier, tävlar med följande aptitretande rätter:

  • Rostad majssoppa med råggrissini
  • Kycklingklubba med potatiskaka, dragoncrème, garbanzosallad och picklade betor
  • Pasta med oliver, tomat och kapris samt timjansbröd

Under februari gästar kocken Kurt Weid finalisterna och coachar dem inför finalen. Under mars månad tävlar de fem finalisterna i respektive lagledares skolkök vid ordinarie lunchtid och betygsätts av en välrenommerad jury. De tre finalister som sedan fått högst poäng bjuds in till en prisutdelningscermoni den 26 april då vinnaren meddelas i SkolmatsGastro 2016.

Vinsten är en gastronomisk resa till Schweiz där det vinnande laget under fem intensiva dagar bland annat får ta del av hur matlagningen går till på ett av Europas största och modernaste storkök på sjukhuset Inselpital.

Vi säger bara: Lycka till Lag Gränby!

SkolmatsGastro

Läs mer om tävlingen

25 januari 2016