Uppföljning hållbarhetsmål - hur gick det för Måltidsservice 2024?

Hållbar mat kräver en helhetssyn där alla delar hänger ihop, därför jobbar vi på Måltidsservice brett för att skapa hållbara måltider. Nu följer vi upp hur det gick med hållbarhetsmålen för 2024.

Hållbara mål 

På Måltidsservice brinner vi för matfrågan och vill att vår mat ska vara god och uppskattad samtidigt som den är hållbar för såväl miljö, klimat och hälsa. Vi vill ta ett gemensamt ansvar för den värld vi lämnar efter oss till kommande generationer genom att sätta upp mål, arbeta för att nå dem samt följa upp målen vi satt.

Vi har mål inom fem olika hållbarhetsområden;
Ekologiskt
Klimatpåverkan/koldioxidekvivalenter
Svinn
Plastanvändning
Effektsmart beteende i storköken

Läs mer om hur vi arbetar med de olika områdena här

Målbild

År 2030 ska alla livsmedel som Uppsala kommun köper vara ekologiska. Det gäller både verksamheter som kommunen driver själva och verksamheter som kommunen finansierar. Samma år ska även klimatpåverkan vara högst 1,25 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo inköpt livsmedel. Sedan 2020 mäter vi matsvinnet dagligen inom grundskola och gymnasium samt 2 veckor per år på förskolan. Målet vi har är 45 g svinn per ätande på grundskola och gymnasium samt 80 g per ätande på förskolan. 

Statistik och uppföljning

Klimatmål

Måltidsservices uppföljning visar att klimatpåverkan från inköpta livsmedel minskar något. 2022 var värdet 1,6 kilo CO2e per kilo inköpt livsmedel och till 2023 gick det ned till 1,54 kg. Efter den stora minskningen är det nu tuffare och för 2024 landade vi på 1,53 kg CO2e per kg inköpt livsmedel. 

Trots minskningen når vi inte riktigt fram till målet som både 2023 och 2024 låg på 1,5 kg. Tittar man enbart på skola och förskola ser siffrorna dock annorlunda ut och det beror på att vi har en helt annan meny för våra äldre gäster på seniorrestaurang och boenden. Framöver kommer redovisa värdena både på totalen som tidigare men också bryta ut seniorsidan och redovisa skola/förskola för sig.

Ekologiskt

För andra året i rad sedan ekomålet antogs minskar Måltidsservice andelen eko, något som tyvärr är en medveten strategi för att kunna parera de ökade livsmedelspriserna vi sett de senaste åren. Efter förra årets värde på 60 % landar vi för 2024 på 56 %.  

Svinn

Mätningen av svinn som gjordes på förskolan under året visade 93 g totalt svinn per ätande, vilket var en liten förbättring mot fg år (95 g fg år). 
För 2024 sänkte vi vårt svinnmål för grundskola och gymnasium från 50 g till 45 g och det nåddes utan problem; grundskolan landade på 42 g och gymnasieskolan på 44 g. För gymnasieskolan förbättrades värdet med över 10 g!

Mål om minskad plastanvändning

2023 återupptog vi ett tidigare mål kring att minska användningen av portionsförpackat margarin, som pausades under pandemin. Under 2023  minskade vi användningen av portionsförpackat margarin med nästan 50% jämfört mot 2022 och för 2024 fortsatte vi att minska användningen. Målet för 2024 var att minska mot 2023 års inköp med 10 %, något som klarades med råge då minskningen låg på 28 %.

Effektsmart arbetssätt i köken - en del av hållbarhetstänket

Mål behöver vara mätbara för att följas upp, så även inom hållbarhet. Att arbeta med förändrat arbetssätt i köken för att kapa effekttoppar och använda elen smartare är svårt att mäta, men Måltidsservice har sedan 2022  arbetat hårt med att implementera nytt tänk i köken och inom ett projekt tillsammans med Stuns energi, som vi berättat om i tidigare nyheter, har man sett att vårt arbete gett effekt. Ett förändrat körsätt i köket sänker eleffektuttaget vid matlagning avsevärt, ungefär med 25%.
Under 2024 fortsatte vi arbetet och lät kökschefer och kockar följa upp detta på enhetsnivå för att köken själva skulle ta fram sina arbetssätt och följa upp om de arbetar utifrån dem.

2025 års hållbarhetsmål

I en föränderlig värld och med osäkerhet kring marknad och priser är det alltid svårt att sätta mål, men Måltidsservice fortsätter att arbeta vidare med ambitiösa hållbarhetsmål och arbetssätt för att nå dem!

11 februari 2025