Hur kan vi minska på svinnet?

Måltidsservice ger tips på hur du kan minska på svinnet.

Mätningar av hur mycket mat som slängs, matsvinnet, i våra restauranger är en ständigt aktuell fråga. Det är viktigt att vi tillsammans försöker minska på matsvinnet - och det kan vi, om vi hjälps åt.

Här följer några tips på hur du kan minska på svinnet.

  • Ta inte fram, och laga inte mer mat än vad som beräknas gå åt.
  • Förvara livsmedel i rätt temperatur.
  • Ta vara på resterna, till exempel genom att göra nya rätter. Av köttfärssås kan det exempelvis bli en gulaschsoppa. Riven morot kan bli en bra ingrediens i hembakat bröd.
  • Ta vara på överblivet bröd genom att göra krutonger.
  • Från färska grönsaker kan både blast och skal tas tillvara. Av skal från palsternacka kan man till exempel göra plasternackschips. Av broccolistocken kan man koka soppa.

Lycka till!

 

3 mars 2017