Japanskt studiebesök

Måltidsservice fick besök från Japan. Hiroko Nakazawa ville titta närmare på våra unika svenska skolluncher.

JapanbesökÄr skollunchen gratis? Vilka riktlinjer finns för dess näringsriktighet? Finns andra ämnen på skolan där eleverna lär sig hälsa och välmående? Vem lär ungdomarna att laga mat?

Hiroko Nakazawa från Japan är professor vid Nagano Collage Faculty of Human Life Sciences. Hon är på studiebesök i Uppland för att lära sig mer om de svenska skolluncherna. Måltidsservice bjöd på lunch på Rosendalsgymnasiet och Hiroko var imponerad av den hälsosamma lunchen med dess stora variation. Rödbetsbröd, färglatt salladsbord, mjölk till dryck, specialkost till de som behöver och tydligt ekologiskt mål.

Vid ett snabbt besök in i köket träffade Hiroko ansvarige Johan samt kocken Max och fick veta mer om själva matlagningen.

Hiroko har också besökt köket på Årstaparkens förskola samt Gränbyskolans restaurang för att se hur måltiderna fungerar även på förskolan och grundskolan.

I Japan får man betala en viss summa av skollunchen och landet arbetar mycket med att lära barn och ungdomar att äta rätt och att laga mat hemma. 

Good luck with your work and welcome back to Uppsala, Mrs Hiroko!

13 september 2017