Årlig temavecka med fokus på klimatet

Klimatveckan är en årligt förekommande temavecka där alla Måltidsservices skolrestauranger och förskolor uppmärksammar klimatfrågor kring maten på olika sätt.

Måltidsservice arbetar ständigt med hållbarhetsfrågan ochMeny klimatveckan 2024.png under klimatveckan fokuserar vi extra mycket på att lyfta fram för gästerna om vårt arbete med hållbara måltider och visa att det inte behöver vara svårt att äta mat  som är lite smartare för för klimatet. 

Under vecka 12, när klimatveckan ägde rum utgick vi från klimatsmarta och uppskattade rätter från vår vanliga meny, men med lite extra fokus kring t ex lokala leverantörer, svenska grödor, el-smarta tillagningsmetoder och andra hållbarhetsaspekter. 

Ny maträtt testades under veckan

Vi avslutade klimatveckan med rätter vi hoppades skulle uppskattas lite extra, varav en av dem var en ny rätt på en helt ny produkt för oss; vegokebabgryta på ärt- och bondbönaflakes. Vi serverade också en kycklingkebab och en nattlagad pulled pork den här dagen.

Nattlagad mat = minskade toppar i elanvändning

Pulled pork är en maträtt som kan lagas i ugn på låg värme över natten, en metod som är smart om man vill kapa topparna i elnätet och arbeta mer eleffektivt i köken. Därför kunde skolbarnen på klimatveckans sista dag få en spännande och smakrik maträtt med populära tillbehör som tortillabröd och majs, som samtidigt bidrog till smart elanvändning under tillagningen!

Fokus på svinn 

I skolan mäts svinnet dagligen men under klimatveckan vill vi passa på att belysa svinnarbetet och hur viktigt det är lite extra. Därför satte skolrestaurangerna upp mål för eleverna hur mycket mat som får slängas. Klarade de målet för veckan väntade en belöning i form av en god överraskning i restaurangen efter påsklovet.
Det dagliga svinnet visades även upp på olika sätt i restaurangerna under veckan, t ex genom kartongberg där varje kartong motsvarar ett visst antal portioner. Förskolan mäter matsvinnet en vecka per termin och den veckan inföll naturligtvis nu under klimatveckan!

Smarta svinn-tips

De kök som har konton på instagram passade under veckan på att dela med sig av svinn-smarta tips, som kan användas även i hemmet.
Vad sägs t ex om följande smarta tips?

Baka bröd med soppa som degspad.
Ge överblivna potatisbullar nytt liv i en potatis- och purjolökssoppa.
Göra chips av tortillabröd som inte gått åt. 
Rädda råkostsallad genom att baka bröd på det.
Överblivna och lite ledsna morötter kan mixas ned i en hummus.
Bröd som börjar bli lite torrt kan rostas till goda krutonger att ha som tillbehör till en soppa.

8 april 2024