Klimatveckan har startat

Uppsala kommuns plan var att vecka 13 varje år ordna en klimatvecka. Kommunens klimatvecka är uppskjuten och gymnasieskolornas och seniorernas restauranger är nu stängda. De skolrestauranger som är öppna serverar en meny som är snäll mot klimatet.

Under vecka 13 var tanken att Måltidsservice kök skulle uppmärksamma klimatfrågan. Flera aktiviteter var planerade i våra kök och restauranger. Under rådande omständigheter finns vissa begränsningar i utbud och möjlighet att tillaga.

På menyn har vi en temavecka som inte bara uppmärksammar klimatet genom att bjuda på klimatsmarta rätter, utan även tipsar om klimatsmart street food. Falafelburgare, fish&chips, nudelwok och vegetarisk tacobuffé är några av rätterna på menyn.

Nu finns möjligheten för restaurangerna i gymnasieskolan att märka ut hur klimatsmarta våra måltider är. När gymnasieskolornas restauranger återigen öppnar kan du som gäst göra ett klimatval innan du äter din lunch.

I en del restauranger och serveringar mäter vi under veckan allt svinn som kastas från våra tallrikar, i köket och från förråden. Hur mycket mat kastas egentligen varje dag?

I de kök som har möjlighet att tillaga och som har fått leverans av gråärta, finns möjlighet att smaka på en ny, svensk, ekologisk baljväxt.

Välkommen till en klimatsmart vecka!

23 mars 2020