Klimatveckan på von Bahrs skolrestaurang

Uppsala kommun har haft en temavecka med extra fokus kring klimat och hållbarhet och självklart var Måltidsservice med på tåget!

Kökschef Michael Sjöstedt lagar mat och skrattarUnder veckan har vi på Måltidsservice passat på att lyfta fram vårt ständigt pågående hållbarhetsarbete lite extra. För att också få med oss våra gäster och visa att hållbar mat inte behöver vara tråkig serverades en meny med planetsmarta och samtidigt populära rätter på kommunens skolor och förskolor. Till det fanns olika informationsplanscher att sätta upp varje dag i restaurangerna.

Klimatveckan på von Bahrs skolrestaurang

Vi passade på att göra avstamp i en av Måltidsservices skolrestauranger för att höra hur klimatveckan har varit just där och Michael Sjöstedt, kökschef i området Nyby/Gamla Uppsala, berättar:
”Hos oss i köket på von Bahrs skola ligger klimatfrågan varmt om hjärtat, så vi tyckte att det var roligt att jobba med den här temaveckan och har även sen tidigare funderat på hur vi kan nå ut till eleverna och utbilda om svinn och klimatfrågor”.

Brinner för att minska svinnet

Just svinn är en av de hållbarhetsfrågor köket brinner lite extra för och ett sätt som de gör för att minska kökssvinnet är att redan i förväg fråga sig själva ”vad kan det här bli sen, om det skulle bli något kvar?”.
Med kreativitet kan det mesta användas på nya, smarta sätt. Exempelvis kan ärtsoppa bli degvätska till brödbakning, grönsaker hamna i biffar och fiskgratängen få nytt liv som soppa.
En annan sak köket är duktiga på är att kyla ned och frysa in mat som de märker inte kommer att gå åt och sedan ”auktionerar” de ut maträtterna till de mindre köken i området. Michael berättar att det brukar vara väldigt uppskattat när exempelvis ett förskolekök får en servering av lasagne eller någon annan god rätt levererad till sig.

Framtida klimatveckor

Gänget i köket på von Bahrs hoppas på fler klimatveckor i framtiden och har redan nu många idéer på vad man kan göra nästa gång. När det gäller menyn för kommande klimatveckor tycker de att Måltidsservice ska våga lite mer och istället för att satsa på säkra kort låta kockarna skina med sina kunskaper och kreativitet.

Hjärtformat bröd Lär gärna känna gänget i köket närmare genom att följa deras konto på instagram: @vonbahrs_skolrestaurang

29 mars 2021