Kokbok för världens viktigaste matgäster vann förstapris

"Kokbok för Världens Viktigaste Matgäster" belönades med förstapriset när Årets Svenska Måltidslitteratur utsågs på Kungliga biblioteket i Stockholm. Flera av Kost & restaurangs duktiga kockar har bidragit med recept.

KokbokDen 20 oktober utsågs vinnaren av Årets Svenska Måltidslitteratur på Kungliga biblioteket i Stockholm. "Kokbok för Världens Viktigaste Matgäster" belönades med förstapriset. Prisutdelare var Carl Jan Granqvist.

I kokboken finns 200 recept, framtagna av skolkockar i 40 kommuner och anpassade för 4 eller 100 gäster. Kost & restaurang i Uppsala har bidragit med flera recept, bland annat pulled pork, indisk quorngryta och thaikyckling.

Så här löd juryns motivering: ”En resa till Sveriges skolrestauranger från Luleå till Svedala har blivit en källa att ösa inspiration ur – för modern skolmat som bygger barn och ungdomars framtid och där maten ger bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt lärande”.

-Det här är vårt sätt att lyfta fram alla grymma kockar i landets skolkök, de är värda betydligt större uppmärksamhet. Vi har inte sparat på krutet precis, det här är en tung, läsvärd och vacker bok – en markering mot omvärlden som inte känner till all den kompetens och kreativitet som finns inom den offentliga gastronomin, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till ”Kokbok för världens viktigaste matgäster".

Nu väntar vi med spänning på nästa välsmakande kokbok...

Läs mer om kokboken

4 november 2015