Måltidsservice övar krisberedskap
Vad händer om elen går och ingen varm mat kan serveras? Detta har några skolor fått öva skarpt på under den nationella krisberberedskapsveckan, som pågår den här veckan.
MSBs nationella krisberedskapsvecka, v39
Krisberedskapsveckan är en nationell årlig informationsvecka som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.
I år är temat på MSBs krisberedskapsvecka ÖVNING och vi på Måltidsservice vill naturligtvis passa på att informera om och öva vår krisberedskap gällande livsmedelsförsörjning för barn i skolan.
Övning i skolrestauranger
Fyra av kommunens skolor valdes ut för att delta i en övning där ett fiktivt men verklighetstroget scenario tagits fram. Rektor och kökschef på de utvalda skolorna kände till övningen innan, medan det blev en överraskning för elever, lärare och övriga i köket fram till samma dag. Detta för att övningen skulle bli så verklighetstrogen som möjligt.
Information om övningen skickades ut till elever/vårnadshavare på de utvalda skolorna på morgonen då övningen skulle ske och vid entréerna till skolrestaurangerna fanns roll ups där scenariot för övningen framgick.
I samband med övningen erbjöd vi också möjligheten att provsmaka frystorkad mat, något som skulle kunna serveras i händelse av en framtida kris.
Syftet med övningen var att dels att medvetandegöra krisberedskapsarbete hos elever och personal inom skola, men framför allt att öva och stärka vår egen beredskap i att kunna agera och se till att alla i skolan får mat och vatten oavsett situation.
Ellen Fries - en av skolorna som övade krisberedskap
Gymnasieskolan Ellen Fries var en av de utvalda skolorna där man övade enligt det fiktiva scenariot: "Elen har gått, det är mörkt och vi kan inte servera varm mat".
Det blev en annorlunda dag i köket och det krävdes lite eftertanke för att få till dagens måltid. Det som tillslut serverades till lunch var en pastasallad på makaroner (som fanns nedkylda från en servering tidigare i veckan) med ost, bönor och grönsaker som inte krävde tillagning. Dessutom serverades en fransk potatissallad med tonfisk samt tortillabröd med tonfiskröra. Som bonus serverades även nyponsoppa med skorpor, till elevernas glädje och en kommentar från en gäst var "kan vi inte öva fler gånger!"
I restaurangen fick solcellslampor och värmeljus stå för belysningen och maten serverades på engångsmaterial.
Kökschef Jelica berättar att dagens övning gått över förväntan och hon är stolt över sin personal som snabbt var med på noterna och anpassade sig till situationen. Även mottagandet från elever och lärare var överlag positivt och man förstår i allmänhet nyttan med att ha krisövning, även om några såklart var besvikna över att inte få korv, som egentligen stod på menyn.
Måltidsservices krisberedskapsarbete
Måltidsservice har sedan 2018 aktivt arbetat med att stärka beredskapen i vår organisation för att säkra att barn och äldre kan få mat och vatten även om en kris skulle uppstå. Frågor vi ställt oss och förberett beredskap för är exempelvis; vad gör vi om vi inte har tillgång till drickbart vatten, om elen går eller om livsmedelsleveranserna uteblir?
Några exempel på vad Måltidsservice har gjort är att ta fram krismenyer med enkla rätter som skulle vara möjliga att laga även med exempelvis begränsad elförsörjning samt ta fram både centrala och lokala livsmedelslager bestående av matvaror med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur.
Vi har också gjort en sk kontinuitetsplan och skapat en krispärm med viktig information samlad.
Krisberedskapsveckan är ett bra tillfälle att gå igenom material, uppdatera och se till att alla medarbetare har koll på vår krisberedskap, både i sitt egna kök och för Måltidsservice i stort.
Alla kan förbereda sig
Många tycker att planering för kriser känns deprimerande och kanske till och med skrämmande, men genom att förbereda sig för det värsta och ha tänkt till redan innan något händer blir situationen och störningarna för invånare mycket mindre, såväl vid små som stora krissituationer.
Vill du få tips vad du själv kan göra för att förbereda dig hemma för en kris, finns många bra idéer på exempelvis livsmelsverkets hemsida om livsmedel vid kris.