Klimatveckan 2023

För femte gången har Måltidsservice genomfört sin årliga klimatvecka! Klimatsmarta livsmedel och svinn stod i fokus.

Klimatveckan meny 2023.jpg

Klimatveckan är en årligt förekommande temavecka där alla Måltidsservices skolrestauranger och förskolor uppmärksammar klimatfrågor kring maten på olika sätt.

Då fokuserar vi extra mycket på att lyfta fram vårt arbete med hållbara måltider och visa att det inte behöver vara svårt att äta mat  som är lite smartare för för klimatet. 

Under vecka 12, när klimatveckan ägde rum, serverades en blandning av populära och planetsmarta maträtter och det fokuserades lite extra på några specifika klimatsmarta livsmedel, som t ex havreris, gråärta och vegofärs. Vi lyfte även fram klimatsmarta- och säsongsbetonade salladsbord och den allmänna låga klimatpåverkan som grönsaker och baljväxter har.

Smarta svinn-tips

Att minska svinnet är något Måltidsservice arbetar aktivt med året om. Under klimatveckan passade vi på att belysa detta lite extra, bland annat genom att köken på Instagram delade med sig av sina smarta svinn-tips.
Många kloka tips kom in, som även kan användas för hemmakockar, vad sägs exempelvis om följande tips?

  • Baka bröd med soppa som degspad.
  • Ge överblivna potatisbullar nytt liv i en potatis- och purjolökssoppa.
  • Göra chips av tortillabröd som inte gått åt. 
  • Rädda råkostsallad genom att baka bröd på det.
  • Överblivna och lite ledsna morötter kan mixas ned i en hummus.
  • Bröd som börjar bli lite torrt kan rostas till goda krutonger att ha som tillbehör till en soppa.

Effektsmart matlagning

Nyhet på årets klimatvecka var att vi hade med en maträtt som kan nattlagas för de kök som har möjlighet till det, nämligen maträtten "pulled pork", en maträtt som växer i popularitet.

Som vi berättat i tidigare nyheter arbetar Måltidsservice intensivt med att kapa topparna i elnätet för att öka kapaciteten och arbeta mer eleffektivt i köken. Att köra ugnarna på låg temperatur på natten, när elnätet har låg belastning, är ett sätt att göra det.

Därför kunde skolbarnen på klimatveckans sista dag få en spännande och smakrik maträtt med populära tillbehör som tortillabröd och majs, som samtidigt bidrog till smart elanvändning under tillagningen!

28 mars 2023