Måltidsservice övar krisberedskap

Vad händer om elen går och ingen varm mat kan serveras? Detta fick några skolor fått öva skarpt på under den nationella krisberberedskapsveckan.

MSBs nationella krisberedskapsvecka, v39

20240926_111042.jpgKrisberedskapsveckan är en nationell årlig informationsvecka som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

I år är temat på MSBs krisberedskapsvecka "Sätt i gång" och vi på Måltidsservice ville naturligtvis passa på att informera om och öva vår krisberedskap gällande livsmedelsförsörjning. Nytt för i år är att Måltidsservice informerade och bjöd på krismat till medarbetarna i Stadshuset. Något som var väldigt uppskattat!

Övning i skolrestauranger

Sju av kommunens skolor valdes ut för att delta i en övning där ett fiktivt men verklighetstroget scenario tagits fram. Rektor och kökschef på de utvalda skolorna kände till övningen innan, medan det blev en överraskning för elever, lärare och övriga i köket fram till samma dag. Detta för att övningen skulle bli så  verklighetstrogen som möjligt.

Information om övningen skickades ut till elever/vårnadshavare på de utvalda skolorna på morgonen då övningen skulle ske och vid entréerna till skolrestaurangerna fanns roll ups där scenariot för övningen framgick.

I samband med övningen erbjöd vi också möjligheten att provsmaka frystorkad mat, något som skulle kunna serveras i händelse av en framtida kris.

Syftet med övningen var att dels att medvetandegöra krisberedskapsarbete hos elever och personal inom skola, men framför allt att öva och stärka vår egen beredskap i att kunna agera och se till att alla i skolan får mat och vatten oavsett situation.

Uppsalas hemliga krislager med mat

Uppsala var tidigt ute med att bygga upp beredskapslager med krismat för de egna verksamheterna. Nyligen klubbade kommunstyrelsen igenom en satsning på ytterligare 10 miljoner till frystorkad krismat, som gör att man nu kan fördubbla tillgången. 

Hör måltidschef Anders Sundin berätta om kommunens hemliga beredskapslager för mat, som kan användas till förskolor, skolor och äldreboende i en kris eller vid höjt beredskapsläge. 

Intervju med Anders Sundin

 

14 oktober 2024