Måltidsservice provar vegetariska färser

Provlagning pågår!

Att hållbarhet och klimatfrågor är viktigt inom offentliga måltider är tydligt, det märks inte minst på utbudet av nya växtbaserade produkter som tas fram hos leverantörerna! 
Vi på Måltidsservice tycker detta är positivt och håller oss uppdaterade för att kunna hitta nya, smarta och uppskattade gröna rätter till vår meny. 

Uppdrag provlagning

Just nu pågår en provlagning där vi jämför olika växtbaserade färser för att hitta en produkt som vi vill få in på vårt anbud och använda framöver i våra recept och menyer. Tre utvalda kök hos Måltidsservice har fått i uppdrag att provlaga fyra olika färser, baserade på gula ärter, linser eller gråärta för att bland annat undersöka smak, konsistens och tänkbara användningsområden.

Rosendalsgymnasiets kök 

Ett av provköken är Rosendalsgymnasiets kök där man uppskattar att prova nya produkter och att vara med och påverka vilka livsmedel Måltidsservice använder. Kökschef Ted Annerkull berättar att han och hans medarbetare i köket tycker att provlagningar är ett bra verktyg för att hitta nya produkter samtidigt som det är ett roligt arbetsmoment och ett bra sätt att involvera eleverna på.

Elevernas roll är viktig

Just att hitta smarta lösningar och andra sätt att kommunicera med eleverna tycker han är viktigt. På Rosendalsgymnasiet finns ett stort intresse för klimatfrågan och eleverna är nyfikna på maten som serveras, något som är tacksamt när man provar nytt i restaurangen.
Ted Annerkull berättar att köket just nu har ett samarbete om matsvinn med en hållbarhetsklass på skolan som tidigare fått vara med och agera smakpanel. 

Närproducerat

Vidare berättar Ted att han tycker Måltidsservice går rätt väg som satsar på mer svenskproducerad mat, som t. ex. svenskodlade baljväxter och havreris. Att hitta närproducerade alternativ till importerad sojafärs är ytterligare ett steg i den riktningen.

 

hjärtformat brödLär gärna känna gänget i köket närmare genom att följa deras konto på instagram: @restaurangrosen

23 april 2021