Vilka är det som planerar Måltidsservices menyer?
Vilka är det egentligen som planerar menyerna för förskola, skola och äldre? Lär känna Måltidsservices viktiga grupper av kockar och måltidsbiträden!
Menyer - mycket att ta hänsyn till i planeringen
Att planera menyer som ska passa för många olika gäster i olika åldrar och områden runt om i Uppsala med omnejd är inte alltid lätt. Förutom bra recept och goda maträtter finns det mycet annat att ta hänsyn till. Några exempel kan vara politiska mål (som mål kring ekologiska livsmedel) att hålla budget, olika djurskyddskrav och att man måste använda de varor som är upphandlade. Sen vad som anses gott kan skilja väldigt mycket mellan olika elever och olika skolor - här spelar även grupptryck och vad maträtterna heter en stor roll!
Vilka planerar Måltidsservices menyer?
För att få så bra menyer som möjligt, som håller alla mål och riktlinjer, som fungerar produktionsmässigt för köken och som uppskattas av gästen har Måltidsservices två viktiga grupper till sin hjälp. Grupperna leds av några i Måltidsservices ledning och består sedan av kockar som har sökt in till grupperna och tillsammans representerar olika typer av kök.
När menyerna är klara ses de över av Måltidsservices dietist så att maträtterna håller den energi och näring som vi utlovar.
Måltidsutvecklingsgruppen - MUG
Måltidsutvecklingsgruppen, eller MUG, som den också kallas, är en grupp på 6 kockar från kök inom förskola, grundskola och gymnasium som planerar menyer för just dessa kategorier.
Menyplaneringsgruppen för Senior - MeSe
Även för seniorsidan finns en menyplaneringsgrupp, de består av 2 kökschefer och 3 kockar från olika seniorkök. Den här gruppen skapar menyer för äldreboenden, som har mer komplexa menyer med både lunch, middag, efterrätt och konsistenskoster alla veckans dagar året runt samt för seniorrestauranger där endast lunch serveras.
Måltidsinspirationsgruppen - MIG
Förutom MUG och MeSe finns ytterligare en grupp - Måltidsinspirationsgruppen, eller MIG. Den här gruppen är en lite mindre grupp som fokuserar på det som sker runt om och som kanske inte syns på själva menyn.
T ex tar de fram material till temadagar, skapar recept och inspiration till salladsborden, mellanmålsmenyer och andra tillbehör till maten.
Workshops, provlagningar och inspiration
En viktig uppgift alla tre grupperna har är att omvärldsbevaka och hitta nya livsmedel, produkter och smarta idéer som kan användas för att ytterligare utveckla Måltidsservice till att skapa bättre måltider enligt vår slogan "Gott idag och i framtiden".
Under våren har vi haft en gemensam workshop där alla tre grupper deltog och lagade rätter med olika nya produkter på marknaden, som t ex kornris, en groddad baljväxtfärs och en vegokebab.
MIG har även haft en inspirationsworkshop under sportlovet där medarbetare hos Måltidsservice fick testa på "carving", alltså att skära till frukt och grönsaker på ett lockande sätt.
Vad sägs t ex om en fantasifull pingvin av ananas eller "blomsterarrangemanget" på bilden gjort av bland annat melon?
Det blev en uppskattad och välbesökt workshop!