Måltidsutveckling pågår!

Detta har grupperna MUG och MIG arbetat med under hösten

Måltidsutvecklingsgruppen - MUG

Måltidsservice egen måltidsutvecklingsgrupp, eller MUG, som den också kallas, är en grupp kockar från olika typer av kök som tillsammans arbetar med att planera menyerna för kommunens skolor och förskolor. Gruppen tar också fram nya rätter och recept, provlagar produkter som vi vill få in i vår produktion samt omvärldsbevakar nya trender, livsmedel och produkter.

Måltidsinspirationsgruppen - MIG

Förutom MUG finns även ytterligare en grupp - Måltidsinspirationsgruppen, eller MIG. Den här gruppen är en lite mindre grupp som fokuserar på det som sker runt om och som kanske inte syns på själva menyn.
T ex utvecklar de salladsborden och tar fram recept och inspiration för att förnya och servera goda säsongsanpassade, sallader, röror och andra tillbehör till maten. 

Höstens aktiviteter

Under hösten har MUG, vid sidan om menyplaneringen, arbetat med att förbättra recept och öka säsongstänket i våra menyer och rätter medan MIG har arbetat med att utveckla ett recepthäfte för salladsborden, där ledordet är smarta, varierade salladsrecept som är lätta att laga, uppskattade och följer säsongen.

Framtidstänk och innovationsdag

En viktig uppgift båda grupperna är att omvärldsbevaka och hitta nya livsmedel, produkter och smarta idéer som kan användas för att ytterligare utveckla Måltidsservice till att skapa bättre måltider enligt vår slogan "Gott idag och i framtiden".

Som vi berättat i tidigare nyhet under hösten var temat på Offentliga måltidens dag just "Framtiden" och vi serverade en "köttbulle" gjord på gårdsodlad fiskfärs. För några veckor sedan deltog delar av MUG på en innovationsdag med hållbarhetstema ordnat av föreningen "Frisk mat" tillsammans med Orkla. Deltagarna bjöds på föreläsningar, matlagning och provsmakning av olika produkter. Bl a diskuterades konceptet 50/50-matlagning där animaliska proteiner blandas ut med vegetabiliska i välkända rätter.

Julavslutning och planer framåt

Gruppernas arbete avslutas för terminen med en gemensam julavslutning där höstens arbete summeras och till våren planeras en rad aktiviteter, som t ex provlagningar av olika vegetariska proteinkällor och vi kikar på alternativa livsmedel från havet, vad sägs om sillfärs eller manteldjur? 

29 november 2023