Matlagning med Maximilian
Vasaköket på Katedralskolan är med i Uppsala kommuns projekt KlimatGott. Det handlar om att laga hållbara måltider.
Förra veckan gästade kocken Maximilian Lundin Vasaköket på Katedralskolan. Kockar från flera verksamheter var inbjudna att lyssna på Maximilian samt laga mat med honom. Utbildningen är ett led i projektet KlimatGott, som är en del av Uppsala kommuns klimatprotokoll.
Vasaköket medverkar i KlimatGott för att se om, och i så fall hur, man kan laga ännu mer klimatsmarta, hållbara och samtidigt smakrika och populära måltider.
Maximilian är sedan flera år vegan och matlagningen var baserad på växter, plantor och baljväxter. Hur påverkas kroppen av att äta plantbaserat? Vilka linser lämpar sig för sallad? Och vilka ska man ha i grytan? Vilka utmaningar står vi och jorden inför de kommande åren?
Efter en teoretisk genomgång högg kockarna tag i matlagningen och presenterade senare resultatet. Galetter, kidneyböngryta med kakao, kikärtsplättar, lantpaella på korngryn och mycket annat spännande.