Matlagning med udda djurdelar och Paul Svensson
Några av Måltidsservice kockar lagade mat med Paul Svensson. Råvarorna var udda djurdelar.
I Uppsala kommun diskuterar man ett eventuellt återtag av de kor som finns på kommunens naturbruksgymnasium, Yrkesgymnasiet Jällaskolan. Om kommunen ska slakta kor för att använda råvarorna är det ju viktigt att hela djuret sedan används. Därför provlagade några av kockarna i Måltidsservice delar av kossan som kanske inte annars står på menyn.
Hjärta, njurtapp, tunga, lever och kind stod det i recepten när kocken och samarbetspartnern Paul Svensson gjorde ännu ett gästspel i Västra Stenhagensskolans kök. På bilden ovan ser du "Team Hjärta" som lärde sig att förbereda och tillaga muskeln.
Efter en teoretisk förklaring av de olika delarna på kossan blev det full aktivitet i köket. Stark chiligryta på tunga, lättrökt njurtapp, sotat hjärta, långkokt kind och oxsvanssoppa blev några av rätterna som de 12 kockarna tillagade.
Syftet med eftermiddagen var inte bara att lära sig mer om djurdelar och tillagningsmetoder, utan även att träffa kollegor och utbyta erfarenheter.
Kanske blir det nya rätter på kommande menyer...