Ny hållbar förskola har öppnat

På Lindbackens förskola satsas det på hållbara lösningar både när det gäller byggnation och mat.

I januari öppnade den nybyggda Lindbackens förskola. Kommunens fastighetsbolag Skolfastigheter kommer förvalta byggnaden som är miljöcertifierad och har bland annat solceller på taket. Solenergi är en gratis och outtömlig energikälla där energin utvinns med minimal miljlpåverkan och är gratis efter att anläggningen har betalats av. 

Förskolan är en stor förskola med plats för 144 barn och inrymmer ett eget nytt fint tillagningskök och en ljus restaurang att skapa måltidsupplevelse i. I köket arbetar Ann-Catrin som är nyanställd på Måltidsservice.  

Samarbete leder fram till hållbara lösningar och livsglädje till maten

Ann-Catrin upplever att det mesta i uppstarten av förskolan har gått bra. På förskolan finns ett allrum som under lunchen fungerar som en mindre restaurang, där de äldre barnen äter sin lunch. "Jag tillsammans med pedagogerna har arbetat fram en bra lösning kring lunchtiderna, vilket innebär två sittningar. Två sittningar gör att vi kan arbeta mer aktivit med matsvinnet."

För att förgylla barnens matstund arbetar Ann-Catrin mycket med färger, framför allt på salladerna så att det ska bli en fin och trevlig uppläggning på tallrikarna. Hon garnerar även maten, så när locket lyfts av så ska det vara en positiv överraskning varje dag.

Något Ann-Catrin ser framemot när allt kommer på plats är att få börja arbeta mera tillsammans med barnen, så som att odla och även att ha minikockar i köket. "Det är bland det bästa som finns att få vara en del av barnens lärande." säger Ann-Catrin och fortsätter: "Tillsammans med pedagogerna och barnen hoppas jag på att arbeta fram en förskola som lyfter barnens målvetenhet kring miljötänk på barnens nivå, samt inspirerar till barnens matglädje och nyfikenhet. Detta tillsammans gör att vi kan få fram pedagogisk livslära och livsglädje till maten."

25 april 2022