Offentliga måltidens dag

Torsdag den 21 oktober är det den offentliga måltidens dag, en dag då offentliga måltider hyllas lite extra!

Offentliga måltidens dag  är en dag instiftad av Måltidsakademien med syfte att höja statusen för de offentliga måltiderna och öka yrkesstoltheten hos all offentlig måltidspersonal.

I Uppsala kommun passar vi såklart också på att fira och lyfta fram den här dagen.

På menyn i skola och förskola är det "Överraskningslunch" där köken väljer om de serverar pizza eller vegetarisk tacobuffé till barnen medan seniorrestauranger och äldreboenden serverar en lunch bestående av uppländska rätter som uppländsk köttsoppa och Dannemoragröt.

Mer än bara god mat 

Förutom den goda maten pyntas och fixas även lite extra i restaurangerna och många har även tagit egna initiativ, som exempelvis på Fyrisskolan, där skolans elever får möjlighet att gå en guidad tur i köket.

På sju av kommunens högstadieskolor lanseras även "klimatguidade menyer", ett koncept vi provat på gymnasierna och nu går vidare med till elever i högstadiet.
Affischer, skyltar och information om de olika rätternas klimatpåverkan sätts upp och är tänkt att vara till hjälp för elever som vill veta mer om matens påverkan på klimatet.

Temavecka skördetid

Den offentliga måltidens dag följs upp av en temavecka v.43. 
I många år har Måltidsservice haft en höstig temavecka med extra fokus på svenska råvaror som hör hösten till, exempelvis svamp, rotfrukter, lingon och äpplen, så även i år!
Måltiderna under veckan vittnar såklart om temat och många aktiviteter också.
Några exempel är det klassiska grönsaksbingot som gästerna gärna får fylla i under veckan, utställningar och tävlingar med rotfrukter och andra grönsaker samt pynt i form av ätbara buketter, löv och grönsakskorgar.

20 oktober 2021