Offentliga Måltidens Dag

Måltidsservice firade dagen med "Framtidens Skolmat" som tema.

Den Offentliga Måltidens Dag inföll i år den 19 oktober. Det är en dagNyhet.jpg då offentliga måltider i hela landet gör aktiviteter och uppmärksammar sin yrkeskår och sin verksamhet. Dagen har instiftats av Måltidsakademien och likt tidigare år förstärks den av MATtanken.

Syftet med dagen är att bidra till ökad yrkesstolthet för medarbetare i den offentliga gastronomin, ge ökad kunskap om offentliga måltider och bidra till givande diskussioner kring måltidsfrågor.

Framtidens skolmat

Med årets tema "framtidens skolmat" blickade vi framåt och funderar på hur vi kommer äta i framtiden. I förskolor och skolor serverades fiskköttbullar med gräddsås och potatis - en klassisk husmansrätt men i en ny framtidstappning! Fisken som "köttbullen" är gjord av heter Clarias och odlas i tank av bönder på svenska gårdar och smakar förvånande nog nästan precis som en vanlig nötköttbulle!

Som alternativ till fiskköttbullar serverades korvkebab. Mat där man hämtar inspiration från olika kulturer brukar kallas "fusion food" och korvkebab är ett exempel på det. Rätten blandar mellanösterns klassiska kebabkryddor med den svenska falukorven och vips har vi en ny framtidsrätt!

Vi uppmuntras att äta mindre kött, nu och i framtiden, och som dagens gröna alternativ till köttbullen serverades vegobollar. Gjorda på vegofärs och är därmed både nutid och framtid på samma gång. 

På seniorsidan firades också offentliga måltidens dag men här valdes det att servera uppländska specialiteter som uppländsk köttsoppa och dannemoragröt!

26 oktober 2023