Rabarberdag på Vänge skola

Rabarber är en gammal kulturväxt, men hur gammal är den? Det var en av sakerna som eleverna tog reda på till den stora rabarberdagen på Vänge skola.

På Vänge skola gick köket och skolan ihop och skapade ett projekt där några av skolans elever fick söka information om rabarber för att sedan göra en utställning som hela skolan fick ta del av.

Rabarberutställning

Utställningen bestod av collage med rabarberns historia, olika användningsområden, näringsinnehåll och goda rabarberrecept.
Under utställningsdagen bjöd köket på rabarberkaka som efterrätt till lunchen och rabarber förekom även i en fruktig rabarberchutney på salladsbordet och som mellanmål på fritids i form av rabarberkräm.

Projektets syfte

Syftet med rabarberprojektet var att involvera eleverna, få dem att förstå säsongens skiftningar och att lära dem hur man kan använda de råvaror som finns nära, både i tid och avstånd.
Kökschefen, Hans Jacobsson, tyckte att projektet och rabarberdagen blev mycket lyckad och uppskattad och hoppas på fler samarbetsprojekt på skolan framöver!

Hans egna sätt att använda rabarber på är att grilla den, ha i sallader och att göra goda inläggningar av den!

Recept på rabarberchutney 

För den som är sugen på att laga Vängekökets rabarberchutney i sommar kommer receptet här:

300 g rabarber
1 liten vattenmelon
2 gula lökar
1 msk ingefära riven
1-2 tsk sambal oelek (efter smak)
½ eko citron, skal och saft
1 dl socker
1 tsk salt

Dra av en del skal från rabarbern, skär den i cm-tjocka skivor. Finhacka löken. Skär honungsmelonen i slantar.
Fräs löken i lite rapsolja utan att den får färg. Tillsätt rabarbern och fräs i tre minuter, smaksätt med ingefära, sambal och citron.
Koka upp och tillsätt socker och salt.
Låt koka ytterligare 3-4 minuter. Dra av värmen och tillsätt melonen. Smaka av och känn balansen mellan syra och sötma. Slå över i en lufttät burk och låt svalna. Chutneyn kan förvaras i kyl i ett par veckor.
Ät gärna med grillat eller en väl lagrad ost.


Lär gärna känna gänget i köket närmare genom att följa deras konto på instagram: maltidsservice_vangeskola

 

4 juni 2021