Hur mycket mat slängs egentligen?

Under hösten har alla skolrestauranger mätt hur mycket svinn det blir efter lunchen. Nu presenterar vi resultatet.

 

Under vecka 43 mätte Kost & restaurang  svinnet i skolrestaurangerna. Vi kallar projektet Hållbar måltidsservice - ta hand om maten.

Höstens gemensamma mätning visar att knappt 26 gram/tallrik åker i soptunnan. Det motsvarar ungefär en halv potatis. Genomsnittet i Sverige ligger på 30 gram/portion, vilket var målet för höstens svninnmätning. 

Börje skola uppmätte det lägsta tallrikssvinnet av alla – 3,9 gram/portion. På andra plats kom Bellmansskolan med 7,6 gram och på delad tredje plats kom Rosendalsgymnasiet och Stavby skola med med 8,1 gram. Bra jobbat! 

Alla restauranger som har nått målet belönar sina gäster med en uppskattad glass.

Märkvärt vid höstens mätningar är att flera av gymnasieskolorna uppvisat markant bättre resultat än de gjort vid tidigare mätningar. Rosendalsgymnasiet, Katedralskolan och Bolandskolan har alla minskat sitt tallrikssvinn med över 10 gram. Vi hoppas att trenden med minskat svinn håller i sig.

Läs mer om hur Kost & restaurang arbetar med klimatsmarta måltider

18 november 2015