Samarbeten växer fram i coronakrisens spår

Uppsala kommun hittar nya samarbeten när arbetsförhållandena förändras.

AndersSamhället har förändrats mycket på bara några veckor. Arbetsförhållanden ändras, problem måste lösas och nya samarbeten växer fram.

Anders Lindgren arbetar vanligtvis som lunchansvarig på Uppsala konsert och kongress, men eftersom inga luncher för tillfället serveras där, arbetar han nu i köket på Palmbladsskolan.

- Jag tycker det är roligt och fint att vi får komma ut i verksamheter där det behövs. Jag har alltid tyckt det är kul och intressant att arbeta med nya människor, säger Anders. 

Han kommer att vara kvar i Palmbladsskolans kök så länge det behövs.  

- Likheterna med mitt vanliga jobb är många. Alla är professionella och hjälps åt i köket. Vi har bra ordning och reda i de kommunala köken och personalen känner sig uppskattad. Maten vi lagar här på skolan skiljer sig ganska mycket från den jag serverar på UKK i vanliga fall. Jag serverar ju min mat på tallrik på dagens så det innebär fler moment per gäst och det blir ett helt annat upplägg. Vi serverar mycket vegetarisk och vegansk mat på UKK och det är fint att se att man gör det även här. Det verkar dessutom väldigt uppskattat hos eleverna. När jag gick i skolan fanns det knappt vegetarisk mat på menyn, så vi rör oss i rätt riktning!

Vad skulle du vilja se mer av här i restaurangen på skolan?

- Jag känner inte att jag varit här tillräckligt länge för att komma med någon vettig input. Eller jo, många elever kan bli bättre på att ta bort tallrikar och glas när de ätit klart!

Fler samarbeten går också att lyfta fram, till exempel inom äldreomsorgen. När Dalbyhemmet stod utan måltidspersonal kunde kockarna i köket på Västra Stenhagens skola båda laga och leverera måltider till de boende.

Flexibilitet och sinne för att hitta lösningar är högt värderat i coronakrisen. 

17 april 2020