Japanskt studiebesök med intresse för skol- och seniorluncher

Torsdagen den 12 september fick Uppsala kommun ett mycket trevlig studiebesök av representanter från ett konsumentkooperativ i Tokyo. Skol- och seniorlunch på Nannaskolan var en av punkterna på agendan.

IMG_0018.JPG

Intresse för Uppsala - en äldrevänlig kommun

2010 grundade WHO (världshälsoorganisationen) ett globalt nätverk med syftet att ge stöd, samarbeta, dela goda exempel och hitta nya innovativa sätt att utveckla samhällen. Detta för att bättre möta en åldrande befolknings behov och preferenser. Eftersom Uppsala kommun tidigt var medlem i nätverket, ville ett konsumentkooperativ från Tokyo besöka just oss för att få veta mer om vad Uppsala gör för att bli en äldrevänlig kommun.

Uppsala - ett gott exempel i Japan

I Japan är skollunch inte gratis men kooperativet levererar livsmedel till landets enda kommun som erbjuder gratis skollunch, som dessutom är till största del beredd av ekologiska livsmedel.
I Japansk media har Uppsala blivit omnämnd som ett exempel där äldre erbjuds att äta lunch på några av kommunens skolor.

Studiebesök från Japan i cykelskjutsEn väldigt uppskattad punkt på agendan blev besöket på Nannaskolans restaurang, där gruppen fick träffa seniorer som var på lunchbesök i skolrestaurangen. Den gemensamma lunchen gav insyn i våra olika kulturer och den medföljande tolken fick jobba hårt för att hinna med alla frågor och funderingar som kom upp under samtalen.

Det blev en lyckad dag och som avslutning innan avfärd fick de japanska gästerna uppleva en fartfylld sightseeing via "cykling utan ålder" som volontärer från Röda Korstet stod för.

De som anordnade dagen och höll i presentationerna var:
Karin Eduards, välfärdsutvecklare
Kenny Jansson, samordnare äldrevänlig kommun 
Daniela Lorenz, områdeschef Måltidsservice
Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan.

24 september 2024