Målet är att maten ska hamna i magen, inte i soptunnan
Att synliggöra var matsvinnet uppstår gör det lättare att förändra arbetssätt och öka viljan att minska på matsvinnet.
En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Matsvinn är den mat som slängs i onödan, som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt. Offentliga kök kan göra – och gör – mycket för att bidra till att minska svinnet i sina verksamheter. Att producera mat som sedan slängs är inte hållbart. Då har all den energi, vatten och mark som behövs för att framställa maten använts i onödan.
Grunden för att minska matsvinnet är att börja mäta. Det som mäts det syns också. Måltidsservice mäter svinnet i köken dagligen på grundskolan, gymnasiet och seniorköken, men genomför också särskilda svinnveckor där svinnet även mäts på förskolan. Förskolan har ett särskilt ansvar eftersom barnens vanor formas under förskoleåldern.
Vi arbetar både med att upplysa gästerna och uppmuntra till mindre tallrikssvinn samtidigt som köket har en handlingplan för att minimera svinnet från tillagningen. Måltidsservice har även ett gemensamt svinnmål och utifrån det sätter sedan köken tillsammans med kökschef individuella mål efter kökets förutsättningar.
Målet är att maten ska hamna i magen, inte i soptunnan!