Ungdomar äter nyttigare i skolan än hemma

En ny studie från Livsmedelsverket och Karolinska institutet visar skolmatens betydelse för ungdomars matvanor.

Rödbetsgryta

Skolmaten har stor betydelse för hur mycket grönsaker och näring ungdomar i Sverige får i sig. Och särskilt viktig är den för socioekonomiskt utsatta ungdomar, som inte äter så bra hemma.  Det visar en ny studie som forskare vid Karolinska institutet gjort i samarbete med Livsmedelsverket. 

Studien visar att de flesta elever äter lunch i skolan, och de äter bättre där än under resten dagen. Till exempel bidrar skollunchen med mer D-vitamin, fibrer och folat. Särskilt stor betydelse har skolmaten för ungdomar vars föräldrar har kortare utbildning. Generellt äter dessa elever mindre grönsaker än elever vars föräldrar har längre utbildning.

Måltidsservice erbjuder varje dag ett varierat salladsbord och har alltid växtbaserade alternativ att välja på. Det ökar möjligheten för eleverna att äta grönare och mer hållbart, och kan också skapa engagemang och intresse för hälsosam mat även i framtiden. 

Läs mer om studien på Livsmedelsverkets webbplats

27 april 2020