Uppsala årets klimatstad - igen

Uppsala är Årets klimatstad 2020, för andra året i rad. Uppsala belönas för sina klimatmål och breda åtgärdspaket.

Uppsala årets klimatstad 2020För andra året i rad och för tredje gången totalt har Uppsala utsetts till Årets klimatstad av Världsnaturfonden, WWF.

- Utmärkelsen är ett kvitto på att det vi gör i Uppsala fungerar, och det vill jag tacka medborgare, medarbetare och politiker för. Men om vi som resursstark välfärdskommun ska göra vår del av det planeten kräver av oss behöver vi kavla upp ärmarna och öka takten från dagens 1-2 procent i utsläppsminskningar till 10-14 procent per år, säger Rickard Malmström (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

Måltidsservice är i allra högsta grad delaktig i klimatmålen. Att inom några år köpa in endast ekologiska livsmedel, minska på användningen av plast, minska mängden matsvinn och minska på koldioxidutsläppen genom att förändra livsmedelsinsköpen är några klimatmål som Måltidsservice arbetar med.

Uppsala belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Uppsalas mål är att bli fossilfri välfärdskommun 2030 för att sedan gå vidare och bli klimatpositiv senast 2050, för att bidra till global ekologisk återhämtning.

WWFs stadsutmaning har funnits i Sverige sedan 2010 och lanserades internationellt 2012. I år är det fler än någonsin som deltar. Över 250 städer från 53 länder är med. Av dessa hundratals städer har 63 ambitiösa städer från olika delar av världen kvalificerat sig som finalister, och från dessa har nu nationella vinnare utsetts, där Uppsala är svensk vinnare och därmed blir finalist i den globala tävlingen. En global vinnare kommer också att utses. Den presenteras senare i år. Vi håller tummarna för Uppsala!

Läs mer om utnämningen och Uppsalas klimatmål

14 maj 2020