Uppsala kommun fick silver-diplom

Varje år delar Ekomatcentrum ut diplom till de kommuner som arbetat bra med att göra ekologiska livsmedelsinköp. Uppsala kommun fick i år ta emot ett silverdiplom.

Diplom ekologiskt120 personer deltog i år på Ekomatcentrums digitala ekomatsliga. På webbinariet summerades 2019 års ekologiska siffror och de kommuner, regioner och statliga myndigheter som arbetat bra med de ekologiska inköpen premierades. 

39% av inköpen i offentlig sektor var ekologiska 2019. Uppsala kommun ligger långt över genomsnittet. Det nationella målet är 60% till 2030. Offentlig sektor behöver alltså öka 2%-enheter varje år för att nå målet.

Uppsala hamnar på 51% och får i år silvermärket i ligan. Lund hamnar med sina 83% på en förstaplats. Malmö stad komer tvåa och Örebro kommun trea. Lund vinner även svekomatspriset för sina 55% inköpta ekologiska och svenska livsmedel.

Intresset för ekologiskt minskar dock i landet. CO2, svenskt, sveko, lokalt, svinn, KRAV och  etiskt märkta livsmedel intresserar istället. Men Ekomatcentrum betonar vikten av att fortsätta arbetet med att öka de ekologiska inköpen och behålla de mål som satts.

Sju kommuner i Sverige hamnar över 60% eko, Lund, Malmö, Örebro, Borlänge, Södertälje, Trosa och Vellinge. 

Region Uppsala vinner för första gången region-ligan på 57% eko.

Uppsala kommuns diplom kommer att hängas upp i alla kök och nästa år hoppas vi på ett diplom för de 60% vi siktar på!

Läs mer om Ekomatcentrum

Läs hela ekomatsrapporten

16 oktober 2020