Finmiddag avslutar matlagningsskolan!

Under 4 torsdagseftermiddagar har män över 65 år gått i matskola med kockar från Måltidsservice. Under olika teman har de fått laga mat och tillbehör från framtagna recept som de gemensamt avnjutit i slutet av varje kurstillfälle.

Hela gänget äter avslutningsmiddag.jpgMatlagningsskola för män 65+

Från idén om att anordna en matlagningsskola för äldre män till att den blev verklighet tog inte lång tid! Daniela Lorenz, områdeschef för seniorköken hos Måltidsservice, är den som startat och hållit i projektet. När hon hittat en lämplig lokal att vara i samt kockar och måltidsbiträden som ville hålla i kurserna och ta fram teori och recept till de fyra tillfällena var det dags att annonsera för att få in kursdeltagare.
Nio män anmälde sig och 10 november var kursen igång!

Fyra tillfällen med olika temanBahar och deltagarna lagar mat..jpg

Under de fyra tillfällena av matskolan har deltagarna fått både teori och praktiskt utveckla sin matlagning. Varje tillfälle har haft ett tema, som exempelvis vardagsmat och hur man omvandlar rester till nya rätter eller Mat från andra kulturer. Invävt i matskolan var även knivteknik och hygien i köket och dessutom mängder av andra smarta kocktips. Det avslutande tillfället den 1 december handlade om att laga en festlig trerättersmeny som skulle platsa på exempelvis nyårsafton.

Lyckat projekt

Innan matskolan startade var kockarna och måltidsbiträdena som tog fram innehållet till kursen lite nervösa över om de lagt det hela på en lagom nivå, men redan första tillfället klaffade allt helt perfekt!
Tack vare samarbetet med rektorn Henrik Ljungblom på Nannaskolan kunde kursen hållas i deras hemkunskapslokaler och stämningen såväl hos kursdeltagarna som hos Måltidsservices medarbetare var på topp från första träffen. 

Kommentaren "Nu är bara frågan när fortsättningskursen sätter igång" från en av deltagarna talar tydligt om att matskolan varit uppskattad bland deltagarna.

Digital kokbok

Kursdeltagarna har fått med sig recepten från alla tillfällen och kan nu återskapa rätterna hemma hos sig, om de skulle vilja. En av deltagarna berättade att han lagat räksoppa från ett av tillfällena hemma till sin fru och att det blev uppskattat, men äppelpajreceptet från kursen nådde inte upp till samma nivå som fruns fantastiska äppelpajrecept.
Den avslutande trerättersmiddagen innehöll bland annat två varianter av lyxig lax och ett av de recepten, jämtlandslax, lägger vi nu upp i Måltidsservices digitala kokbok, så att fler får chansen att prova det.
Missa heller inte några av skolsidans populäraste rätter i kokboken, samt goda julbakverk, som exempelvis saffransfudge!

Måltidsservices digitala kokbok hittar du här

jämtlandslax redigerad.jpg

5 december 2022