Vad kan man laga med gråärta?
Det finns svenska baljväxter att köpa - men vad gör vi med dem?
Sedan en tid tillbaka finns möjlighet att köpa svenskodlade baljväxter hos Måltidsservice grossist. Men om vi köper dem - vad ska vi då göra med dem?
Tidigare i veckan träffades Måltidsservice nystartade måltidsutvecklingsgrupp för att provlaga och provsmaka bland annat gråärtor, Vreta-ärtor och anicialinser.
Kockarna på Rosendalsgymnasiet hade förberett smoothie, biffar, hummus, bröd och annat med gråärta som gruppen sedan provsmakade. Provsmakarna var överraskande positiva och klart är att mycket går att laga, proteinberika och smaksätta med gråärtor. Kanske dyker nya recept med baljväxter upp på höstens menyer.
Under eftermiddagen provades också andra nya produkter, främst vegetariska. Bollar, färs, biffar och ost i olika former tillagades och smakades av.
Under Måltidsservice klimatvecka, vecka 13, finns möjlighet att prova gråärta i flera skolrestauranger och serveringar. Hur tycker du att den smakar?