Vardaga Silverpark, en oas för äldre

Måltidsservice gjorde förra veckan ett studiebesök på äldreboendet Vardaga Silverpark i centrala Täby för att få inspiration och nya idéer kring äldres måltider.

vardagaFramför allt var vi nyfikna på deras fina samarbete mellan kockarna i köket och personalen på boendet. Efter besöket kunde vi konstatera att samarbetet i Uppsala kommun på det området har alla möjligheter att förbättras.

Boendet Silverpark har en inriktning på kultur och måltid, något som genomsyrar hela deras arbete. Vad sägs t.ex. om kravcertifierat tillagningskök i huset, egna höns, växthus, trädgårsmästare, måltidsobservationer 4 ggr/år och svinnmätningar såväl i köket som på avdelningarna. All personal på boendet har kunskaper och intresse för måltiden och den är högt prioriterad.

Menyn består av en 6 veckors rullande meny med efterrätt på lunchen. 4-5 måltider per vecka är vegetariska och varje söndag serveras en trerätters meny till lunch. Mellanmål serveras förmiddag, eftermiddag  och kväll. På fredagskvällarna serveras t.ex. brieost på kex med vindruvar och lördag eftermiddag serveras hembakad ostkaka med sylt och grädde. Köket har en kundnöjdhet på 100%!!

Från Måltidsservice var såväl enhetschef och dietist som kock, utvecklare och menyplanerare med på studiebesöket. Med inspirationen och idéerna vi fick med oss hoppas vi kunna jobba vidare så att även vi i Uppsala kommen kan se till att måltiden på våra boendenfår den plats och tid den förtjänar och används, inte bara för att mätta, utan för att lysa upp de äldres dagar. 

19 mars 2019