Vi hjälper leverantören av kött

Uppsala kommun har valt att köpa in en extra mängd kött från leverantören. Mer kött än tidigare finns i lager efter den varma sommaren.

KöttbullarEfter den varma och torra sommaren är det många bönder som behövt slakta djur i förtid och köerna till slakterierna växer. Lagren av kött ökar också och kött behöver frysas in för att inte förstöras.

Uppsala kommun har valt att stödköpa kött från Andersson&Tillman, kommunens upphandlade leverantör av kött och charkvaror. En del kött kommer också att köpas in fryst, för att underlätta förvaring och transport.

Måltidsservice har, på bekostnad av kyckling och kalkon, valt att servera fler rätter med nötkött och fläskkött. Som exempel kan nämnas att pasta serveras med skinksås istället för med kalkonsås. En del mängd nötkött kommer att köpas fryst, för att hjälpa till att tömma de lager av kött som uppstått efter sommaren.

Just nu är tillgången på kött god, men bilden kan naturligtvis se annorlunda ut redan om något år, då bristen på djur kommer att visa sig.

Efter sommarens torra väder ser det också ut att bli minskade skördar av tex cerealia, både för konsumtion och foder. Frukt och grönsaker har också drabbats av torkan, men äppelskörden ser i alla fall ut att bli god.

22 augusti 2018