Äldreomsorgens måltider

Att laga maten och servera den med glädje och stolthet, att erbjuda en varierad, smakrik och hållbar meny i kombination med höga krav på råvaror är en del av vårt framgångsrecept.

Seniorer äter lunch

"Smaklig måltid" I vår folder om måltiderna hittar du mer information om maten och hur vi arbetar.

Läs vår folder om måltiderna på äldreboendena (PDF, 780 KB)

Vi lagar mat från grunden

Vi lagar mycket av maten från grunden i våra kök. Bland annat soppor, gratänger, grytor och olika biffar. Vi kokar dessutom egen sylt och bakar mycket av brödet själva. Många av våra ambitiösa kockar är även med och utvecklar recept och ger förslag på nya maträtter. Självklart utgår vi från livsmedels­verkets rekommendationer om bra måltider för äldre när vi planerar maten.

Livsmedelsverkets rekommendationer om bra måltider för äldre

På menyerna finns alltid flera maträtter med olika konsistenser att välja på. Avdelningen beställer den maträtt som gästen önskar. Måltidsservice levererar lunch och middag. Till lunchen serveras varje dag dessert. I lunchen ingår även en aptitretare, dvs en mindre smakbit för att öka aptiten. Avdelningen väljer sedan själv hur huvudmåltiderna ska kompletteras med t ex frukost, mellanmål, fika och kvällsmål.

Olika temadagar förekommer och högtider uppmärksammas efter säsong.

Klimatsmarta val

Maten ska gynna både hälsan och planeten. Det kräver medvetna val, ekologiska och Fairtrade-märkta livsmedel samt fler lokala leverantörer. År 2023 ska 100 procent av kommunens livsmedelsinköp vara ekologiska.

Måltidsservice serverar kokta grönsaker till varje måltid. På avdelningen kompletteras varma grönsaker med kalla grönsaker i säsong.

Vi har minskat på köttet och ökat mängden grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Att minska andelen nötkött till fördel för exempelvis kyckling och grönsaker gynnar klimatet.

Vi har flera lokala leverantörer och vi ställer höga krav på djurskyddet. Köttet kommer från den lokala kött-och charkleverantören och vi väljer färsk, svensk kyckling. För att minska risken för utfiskning väljer vi fisk från hållbara bestånd.

Kontakt

Har du frågor om måltiderna är du välkommen att kontakta oss.

Till kontaktsidan 

Uppdaterad: